mit ili stvarnost?

Jeste li čuli za sindrom 'ljetnog penisa'? Mnogi mu se muškarci vesele

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
25.06.2024.
u 19:00
Pogledaj originalni članak

Ljetni mjeseci donose brojne fiziološke promjene u našem tijelu. Visoke temperature, povećana razina aktivnosti i promjene u prehrambenim navikama sve imaju utjecaj na naš organizam. No, jedna tema koja se povremeno pojavljuje u raspravama, ali je često zanemarena ili ismijavana, jest pojam ‘ljetnog penisa’. 

‘Ljetni penis’ odnosi se na fenomen prividnog povećanja veličine penisa tijekom toplih ljetnih mjeseci. Neki muškarci tvrde da njihovi penisi izgledaju veći, opušteniji i opsežniji u toplijim uvjetima. No, je li to stvarnost ili samo subjektivan dojam?

Kada je tijelo izloženo toplini, krvne žile se šire kako bi pomogle u regulaciji tjelesne temperature. Ovaj proces, poznat kao vazodilatacija, može dovesti do povećanog protoka krvi u razne dijelove tijela, uključujući i penis. Povećani protok krvi može uzrokovati da penis izgleda veći.

Također, ljeti je tijelo sklono zadržavanju više tekućine zbog povećanog unosa tekućine i elektrolita. Ovo zadržavanje može utjecati na izgled penisa, čineći ga prividno većim i punijim.

Pored fizioloških čimbenika, psihološki aspekt također može igrati ulogu. Ljeto je vrijeme opuštanja, odmora i povećane tjelesne aktivnosti, što može dovesti do povećanog osjećaja samopouzdanja i percepcije vlastitog tijela.

Do sada nema značajnih znanstvenih studija koje bi potvrdile postojanje ‘ljetnog penisa’ kao trajne ili značajne promjene. Većina dokaza je anegdotalna i temelji se na osobnim iskustvima. Međutim, razumijevanje osnovnih fizioloških procesa može objasniti zašto neki muškarci primjećuju ove promjene tijekom toplijih mjeseci.

Iako pojam ‘ljetnog penisa’ može zvučati kao mit ili šala, postoje fiziološki razlozi zbog kojih bi penis mogao izgledati veći u ljetnim mjesecima. Vazodilatacija i zadržavanje tekućine mogu pridonijeti ovoj pojavi. Ipak, važno je napomenuti da su ove promjene privremene i da nema znanstvenih dokaza koji bi potvrdili dugoročne ili značajne promjene u veličini penisa zbog sezonskih varijacija.

SUĐENJE ZA UBOJSTVO MIHAELE BERAK

Bivši policajac nakon ubojstva rekao je nadređenom: 'Joj, šefe, skroz glupa situacija, cura je dirala moj pištolj...'

Saslušana su u četvrtak prva četiri svjedoka, a među njima i Mihaelina najbolja prijateljica koja je znala da je Mihaela te večeri u Smažilovu stanu. Posljednju poruku od Mihaele primila je svega deset minuta prije njezine smrti. Nastavila joj je pisati, a poslije ju je i zvala, no odgovora nije bilo... Njezin je iskaz važan i zbog poruka koje joj je Mihaela slala, a gdje se žali na Smažilovu posesivnost.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.