Slow travel

Jeste li već isprobali apsolutni trend u industriji putovanja koji lagano osvaja i Hrvate

Foto: HTZ
Foto: HTZ
Foto: HTZ
Foto: HTZ
htz
26.09.2024.
u 15:33
Umorni ste od brzih putovanja koja ostavljaju osjećaj praznine? Možda je vrijeme da zaboravite na jurcanje od atrakcije do atrakcije i shvatite da putovanja ne moraju biti utrka s vremenom.
Pogledaj originalni članak

Budimo realni, svi to radimo – planiramo putovanje, rezerviramo smještaj na par dana i onda se bacamo na istraživanje svega što pod svaku cijenu 'moramo' vidjeti. Već prvu večer sjedimo za laptopom i planiramo rutu, guglajući najbolje restorane, muzeje i skrivena mjesta – i onda kreće jurcanje. Od jedne znamenitosti do druge, s jednim ciljem – vidjeti što više, fotkati što više, stisnuti sve u taj raspored. No kako se često dogodi, na kraju se vraćamo kući umorni, a ono što smo vidjeli i doživjeli jedva da pamtimo.

Problem je što smo toliko usredotočeni na to da sve stignemo, da često promašimo ono najbolje – sitnice. Ono što čini neki grad posebnim ne mora biti najviša zgrada ili najpoznatiji trg. To može biti mala uličica, miris ne toliko razvikane slastice karakteristične za taj grad koji dopire iz pekarnice iza ugla ili onaj trenutak kad staneš, popiješ kavu i osluškuješ jezik koji ne razumiješ, ali ga ipak nekako osjećaš. Upravo u tim trenucima leži čarolija slow travela.


Što je trend slow travela?

Slow travel je, u svojoj srži, suprotnost brzom, turističkom pristupu putovanju. Umjesto da trčiš u poznati muzej i izađeš nakon pola sata s osjećajem "ok, vidio sam to, možemo dalje", slow travel ti predlaže da možda provedeš cijeli dan u muzeju, promatraš detalje, razgovaraš s lokalnim kustosom i zaista shvatiš priču iza tog mjesta. Ili, umjesto da u jednoj večeri posjetiš tri restorana jer su svi na "must-try" poznate Instagram influencerice, ostaneš u jednom, probaš nekoliko jela, popričaš s konobarom i uživaš u svakom zalogaju.

I ne, tu nije samo riječ o hrani i znamenitostima, slow travel ti daje priliku da se kroz mirise, zvukove i ljude koji nisu samo prolaznici u tvom iskustvu, na poseban način povežeš s nepoznatom okolinom koju prvi put istražuješ. Ta iskustva često doživiš tek kada prestaneš gledati na sat i odlučiš da ti nije važno "vidjeti sve", nego biti u trenutku. Umjesto da stalno premještamo prtljagu iz jednog hotela u drugi, trčimo od jedne znamenitosti do druge, slow travel nas potiče da ostanemo dulje na jednom mjestu i uronimo u lokalnu kulturu. Cilj nije u tome da vidiš sve, nego da doživiš ono što si vidio, upoznaš destinaciju na dubljoj razini, upoznaš nove ljude i njihove običaje, isprobaš lokalne specijalitete.

Foto: HTZ


Kako prakticirati slow travel?

Jedan od ključnih principa slow travela je taj da se fokusiramo na kvalitetu, a ne kvantitetu. Evo nekoliko jednostavnih načina kako putovati sporije i smislenije:

  1. Ostani dulje na jednoj destinaciji – Umjesto da svaka dva dana mijenjaš gradove, izaberi jedan grad ili regiju i provedi tamo više vremena. Tako ćeš imati priliku zaista upoznati mjesto, njegove ljude i način života.
  2. Istraži lokalnu kulturu i običaje – Prava čar putovanja ne leži u velikim turističkim atrakcijama, već u malim stvarima. Razgovaraj s lokalnim ljudima, posjeti tržnice, sudjeluj u lokalnim događajimam jednostavno pokušaj shvatiti kako lokalni ljudi žive – kad usporiš, često otkriješ ono što se krije ispod površine.
  3. Putuj vlakom, biciklom ili pješice – Slow travel nije samo o usporavanju uma, već i o usporavanju samog putovanja. Umjesto brzih letova i taxija, biraj vlakove ili čak bicikliraj ako je moguće. Tako ćeš doživjeti putovanje kroz prirodu i imati priliku vidjeti mjesta koja su često skrivena od turista.
  4. Prepusti se spontanosti – Iako je važno imati okvirni plan, nemoj biti rob rasporeda. Usporeno putovanje daje ti slobodu da se prepustiš trenutku. Možda otkriješ mali kafić gdje ćeš provesti nekoliko sati u razgovoru s lokalnim stanovnicima ili park u kojem ćeš uživati u pogledu. Bez žurbe, svaki trenutak može postati poseban.

Foto: HTZ


Prednosti slow travela

  1. Dublje upoznavanje destinacije – Kada putuješ sporije, imaš priliku bolje upoznati mjesto koje posjećuješ. Nema potrebe da slijepo slijediš vodiče i posjećuješ samo turističke atrakcije. Možeš istražiti manje poznata mjesta, otkriti skrivene kutke grada i doživjeti lokalnu kulturu iz prve ruke.
  2. Manje stresa – Brzo putovanje često znači stres, kašnjenja, trčanje da stigneš na autobus ili avion, gužve i napetost. Slow travel smanjuje stres jer se ne moraš stalno kretati i pretrpavati raspored.
  3. Održivost – Slow travel često ide ruku pod ruku s održivim i domaćim turizmom. Putujući sporije, smanjujemo svoj ugljični otisak jer manje koristimo automobile, biramo lokalne smještaje, manja obiteljska gospodarstva ili privatne kuće, umjesto velikih hotela koji se često ne oslanjaju na lokalne resurse.
  4. Bolja povezanost s ljudima – Kada usporiš, imaš više prilika za razgovor s lokalnim ljudima. Umjesto da gledaš na njih kao na "uslugu" (konobare, vodiče), možeš se povezati s njima kao s osobama. Razgovor u kafiću ili s vlasnikom malog pansiona može ti otvoriti oči i pružiti drugačiju perspektivu o samom mjestu.


Slow travel u Hrvatskoj: Destinacije koje vrijedi posjetiti

Hrvatska je savršena destinacija za slow travel, jer u svakom kutku možete pronaći mir i autentičnost. Upravo ta raznolikost doživljaja u središtu je nove kampanje "Posjeti me", koja će uskoro krenuti s prikazivanjem, a premijeru svake epizode moći ćete pogledati na društvenim mrežama Hrvatske turističke zajednice. Kroz šest video epizoda, kampanja prikazuje šest jedinstvenih destinacija – Međimurje, Zagorje, Slavoniju, Gorski Kotar, Šibenik sa zaleđem i Dugi Otok. Svaka destinacija nudi svoje čari, bilo da se radi o netaknutoj prirodi, tradicionalnim običajima, ili specifičnim zvukovima i okusima.

Na primjer, u Međimurju možete istražiti vinograde, ali ne samo na brzinu, nego provesti cijeli dan s vinogradarima, slušajući njihove priče o vinima i stoljetnoj tradiciji. Gorski Kotar pruža priliku za mirna istraživanja šuma i planinskih staza, daleko od gužvi. Slavonija nudi autentične okuse domaće hrane, dok Dugi Otok poziva na istraživanje skrivenih plaža i otočkog načina života. Svaki video vodi kroz ove destinacije na način koji ćemo osjetiti svim osjetilima – kroz zvukove, slike i priče koje nas usmjeravaju prema onome što je zaista bitno na putovanju.

Foto: HTZ

Zato, kada sljedeći put planirate putovanje, razmislite o tome da usporite, odvojite više vremena i zaista doživite svaku minutu. U konačnici, najljepše uspomene s putovanja često su one koje nismo planirali, već smo slučajno doživjeli, kad smo si dali vremena da zastanemo i uživamo u trenutku koji na kraju pamtimo do kraja života.

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.

htz

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr