DAR UZ VEČERNJI

Kako nam fermentirana hrana može pomoći u jačanju zdravlja?

Foto: Shuttershock
Kako nam fermentirana hrana može pomoći u jačanju zdravlja?
21.10.2024.
u 12:05
Pripremite se za sezonu gripe, prehlada i viroza uz korisne savjete. U srijedu, 23. listopada potražite prilog „Zimski štit“ na dar uz Večernji list.
Pogledaj originalni članak

Kiša, magla, niske temperature i nedostatak sunca dio su jeseni i zime, a to doba posebno je obilježeno i brojnim sezonskim bolestima poput gripe i raznih viroza. Kako bi naš imunitet uspješno odgovorio na izazove hladnijeg doba, potrebno je posegnuti za pravim namirnicama i pametnim izborima. U posebnom prilogu Zimski štit, donosimo savjete kako ojačati imunitet u hladnijim danima. Otkrijte deset supernamirnica koje će vas opskrbiti energijom i pomoći vam da ostanete zdravi tijekom hladnih mjeseci. Saznajte što jedu najdugovječniji ljudi na svijetu, što su jeli naši stari te kako izgleda zdrav doručak. Donosimo recepte za zdrave slastice koje će podići raspoloženje tijekom dugih zimskih dana. Uz to, otkrivamo najbolje načine kako iskoristiti fermentirane proizvode poput kiselog kupusa i jogurta, koji su bogati probioticima, a ključni su za zdravu probavu i jak imunitet. S ovim savjetima, vaša zima bit će ne samo toplija, već i zdravija.

Stoga u srijedu 23. listopada pronađite poseban prilog Zimski štit na dar uz Večernji na svim kioscima, a u nastavku vam donosimo recept za čušpajz s heljdom, prosom i vrganjima.

Sastojci:

100 g vrganja

1 glavica luka

2 mrkve

400 g muškatne tikve

češnjak

1 šalica heljde

1 šalica prosa

sol, papar

maslinovo ulje

Priprema:

Heljdu namočite pola sata, proso isperite. Vrganje narežite na ploške. Luk i češnjak nasjeckajte na sitno, a mrkvu na kolutiće. Bundevu izrežite na kockice pa dodajte s ostalim namirnicama na luk koji ste pirjali do staklastoga ma maslinovom ulju. Podlijevajte pilećim temeljcem ili vodom (mlakom!) dok svi sastojci ne omekšaju. Tada dodajte proso i heljdu, dolijte još mlake vode, začinite i ostavite da kuha na laganoj vatri. Kuhajte još 20-ak minuta, dok heljda i proso ne omekšaju. Po želji pospite peršinom ili vlascem.

Pogledajte na vecernji.hr