Sezona je raznih virusa koji pune ambulante i čekaonice kod liječnika. Kako vas neki od njih ne bi prikovao uz krevet, bitno je ojačati imunitet. Uz čaj, med i limun, svakako jedite češnjak. Kako ne biste izbjegavali češnjak zbog neugodnog mirisa, imamo rješenje. Razlog zbog kojeg snažni miris češnjaka ostaje tako dugo nakon jela jest zato što se tijekom probavljanja hrane u krvotok oslobađaju spojevi sumpora iz češnjaka. Upravo zato osvježavajuće vodice za usta neće biti od pomoći u pokušaju da zakamuflirate prepoznatljiv miris češnjaka. Ali neke namirnice hoće.
Istraživači tvrde da bi uz češnjak ili nakon jela s češnjakom trebalo jesti jabuke, zelenu salatu, cikoriju, celer, krumpir, peršin, metvicu, bosiljak ili gljive jer te namirnice sadrže fenole, spojeve koji će u kemijskoj reakciji reagirati sa sumporom iz češnjaka i tako neutralizirati snažan miris.
VEZANI ČLANCI:
Dokazali su to masenim spektrometrom, uređajem koji analizira molekule na osnovi njihove mase, a nakon konzumacije spomenutih namirnica, razina sumpora bila je znatno niža u dahu volontera.
Najviše fenola ima u metvici, ali znanstvenike je iznenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, učinkovito suzbija miris češnjaka.
VIDEO Upucao suprugu, mislio da je provalnik: Oscar Pistorius pušten na slobodu
Ma daj šta vi brijete, kakve namirnice, konzumiram češnjak svakodnevno jer ga obožavan postoji jedan najbolji način protiv zadaha to je MLIJEKO tj pijuckanje dok se jede češnjak i nakon jela se popije čaša. Znanstvenici u Americi su dokazali da raznorazne okuse poput čilija i ljutih papričica uključujući češnjak najbolje s jezika miče mlijeko, jer je savršena emulzija vode i masnoća koja savršeno ispire okuse, dok voda ili nešto drugo ih samo raspršuju po jeziku.