Potrebno je: 300 g pilećeg bijelog mesa, 4 jaja, 300 g kora za gibanicu, 150 g blanširanih badema (krupno mljevenih), 20 g otopljenog margarina, pola glavice sitno narezanog luka, cimet (mljeveni), muškatni orah (mljeveni), sol, papar, šećer u prahu, 1 l vode
Priprema: Piletinu skuhajte u vodi u koju ste dodali sol, papar i luk. Kada se skuha, narežite je što sitnije. Napravite kajganu od tri jaja, pa u nju dodajte 1 dl juhe preostale od kuhanja piletine. Kajgana treba biti umjereno suha. Pomiješajte piletinu, kajganu i bademe.
Začinite po ukusu cimetom, soli, paprom i muškatnim oraščićem. Rastopljenim margarinom namastite okrugli pleh promjera 26 cm. Na dno stavite dvije kore, pa njihovim krajevima obložite zidove pleha.
Premažite natopljenim margarinom. Pola smjese od jaja, piletine i badema ravnomjerno rasporedite preko kora. Prekrijte s dvije kore i premažite rastopljenim margarinom. Ostatkom nadjeva prekrijte sloj kora.
Vrhove kora, koji su ostali na stranama pleha, presavinite ka unutrašnjosti pleha, preko nadjeva. Razmutite jedno jaje i premažite krajeve kora iz prethodnih koraka, pa prekrijte s još dvije kore. Krajeve 'ušuškajte' po obodu pleha tako da se pastia zatvori.
Premažite jajem i margarinom. Pecite u pećnici na temperaturi od 180 ˚C (20 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju). Izvadite iz pleha i ostavite da se ohladi 20 min.
Posipajte šećerom u prahu i cimetom.
>>Želite iznenaditi nepce ali opet ne previše eksperimentirati? Probajte ovaj recept