SVE JE OVJEKOVJEČIO

FOTO Hrvatski fotograf pronašao 'selo Štrumpfova': Pogledajte ove nestvarne prizore

Foto: Dejan Adžić
Foto: Dejan Adžić
Foto: Dejan Adžić
Foto: Dejan Adžić
Foto: Dejan Adžić
Foto: Dejan Adžić
Foto: Dejan Adžić
Foto: Dejan Adžić
09.10.2024.
u 13:30
Svojim fotoaparatom ovjekovječio je čitav mali grad gljiva s prekrasnim crveno-bijelim klobucima
Pogledaj originalni članak

Dejan Adžić, fotograf iz Velikih Zdenaca kod Grubišnog Polja, ovih je dana u šumi u blizini svog doma snimio nesvakidašnje prizore. Na poziv prijatelja Dina Kmoha otišao je u zaboravljenu jelovu šumu, gdje je ugledao, kako je sam kazao, selo Štrumpfova!

Svojim fotoaparatom ovjekovječio je čitav mali grad gljiva s prekrasnim crveno-bijelim klobucima, baš onakvima kakve najčešće viđamo u crtićima i slikovnicama. Bilo ih je, kaže, na svakom koraku.

'Bio sam iznenađen. I inače volim prošetati šumama oko Velikih Zdenaca i Grubišnog Polja i znao bih naići na ovakve gljive, ali nikad ih nije bilo tako puno na jednom mjestu. Morao sam to snimiti', ispričao je Dejan za Večernji.

Fotografije je pokazao uglednom umirovljenom profesoru biologije iz Grubišnog Polja Anti Deliću koji mu je pojasnio kako je snimio primjerke jedne od najotrovnijih gljiva na svijetu – zloglasne muhare.

'Profesor je rekao kako su vrlo otrovne i potencijalno smrtonosne. Nije ih uputno čak ni dirati, a o spremanju jela od ovih gljiva nema ni govora jer bi posljedice sigurno bile kobne za svakoga tko bi se usudio pokušati nešto takvo', kaže Dejan.

Muhare su niknule u šumarku nesuđenih božićnih jela koje je ondje netko davno zasadio, a onda zaboravio na njih. Na taj način stvoreni su idealni uvjeti za ove 'lude gljive' i to je vjerojatno razlog zbog čega ih je toliko niknulo na jednom mjestu.

Dejanove fotografije izazvale su oduševljenje na društvenim mrežama, ali i nevjericu pa autor kaže kako su mu se mnogi javili s pitanjem nije li ipak riječ o fotomontaži. No, fotografije muhara su autentične, kaže Dejan, na njima je tek doradio kontrast i svjetlinu.

Dejan Adžić fotografijom se bavi posljednjih nekoliko godina, a najviše voli fotografirati prirodu. Za svoj rad već je nagrađivan pa je tako, primjerice, ove godine njegova fotografija kamilice na Bilogori proglašena najboljom na natječaju 'Volim svoju županiju'.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.