Svakodnevno ispijanje kave štiti od ciroze jetre, zaključili su britanski znanstvenici.
Stručnjaci sa sveučilišta u Southamptonu analizirali su podatke iz devet dugoročnih studija na gotovo pola milijuna ljudi iz šest zemalja. Svoje su zaključke objavili u časopisu Alimentary Pharmacology & Therapeutics.
A zaključili su da povećana konzumacija kave znatno smanjuje, gotovo za pola, rizik od ciroze jetre. Što više šalica kave, rizik je manji, tvrde znanstvenici.
Tako, primjerice, dvije dodatne šalice kave u danu smanjuju rizik od ciroze za 44 posto.
Ciroza jetre teška je bolest koja može biti fatalna jer znatno povećava mogućnost zatajenja jetre i pojave raka.
Znanstvenici objašnjavaju da kava ima, osim kofeina, mnoge biološki aktivne sastojke, poput protuupalnih tvari. Osim izravnog biokemijskog učinka, kava ima i neposrednu ulogu u zaštiti od ciroze jer razni sastojci pronađeni u kavi blokiraju viruse hepatitisa B i C, a kava smanjuje i pojavu dijabetesa tipa 2.
U studiji se zaključuje da je veza između povećane dnevne konzumacije kave i smanjenja rizika od ciroze jetre velika, veća nego što je kod mnogih lijekova koji se koriste za prevenciju te bolesti. Uz to, suprotno mnogim lijekovima, kava nema ni izbliza toliko nuspojava.