Ponte Porton, gostionica koja je svima usput, tko god je putovao uz dolinu rijeke Mirne na putu između Motovuna i Grožnjana i dalje prema Umagu, Trstu..., prošao je pokraj nje. Nekad gostionica poznata po pečenom odojku, pa pošta, pa trgovina. Od prošlog ljeta – ponovo restoran. I to dobar.
– Prijavio sam se na oglas za sobaricu – priča Poljak Mikolaj (20) na ulazu u restoran.
– Želio sam putovati po svijetu, moji imaju kuću u Beredinama, pa sam odlučio svoj put početi ovdje. Radim, lijepo mi je... – priča Mikolaj pa sjeda za klavir.
– Fenomenalno svira jazz – priča konobarica Sara Mihaljica (28), a glavom klima i kuhar Filip Banko (19).
– Mlad sam kuhar, ali sam dosad već prošao 12 kuhinja. Od pizzerija i burger-barova do šminkerskih restorana. Želio sam sve naučiti raditi što prije.
Hrana je odlična. Kobasice Filip peče na roštilju na kaminu, pred gostom. Istarske domaće kobasice s krumpirom (65 kuna) radi susjed iz Svetog Petra u Šumi. I druga je spiza iz kruga od par stotina metara. Vino rade susjedi Zigante i Dešković, maslinovo ulje B10 je također od susjeda. Atmosfera je prijateljska, cijene jela korektne. I još svima usput.