Ako mislite da kava može stajati otvorena godinama, varate se. Naime, baš kao i sve druge namirnice i kava ima svoj rok trajanja koji se razlikuje ovisno o tome je li pakiranje otvoreno ili zatvoreno, a važnu ulogu ima i način spremanja omiljenog napitka.
Kavu je najbolje držati na tamnom mjestu, u kuhinjskom ormariću u kojem se drže i čajevi. Većina kava na svojem pakiranju ima napisan rok trajanja, a on se razlikuje, ovisno o vrsti kave.
Pržena zrnca kave tako traju mjesec dana, dok mljevena kava koja je zatvorena može stajati tri do šest mjeseci i više. Otvorena mljevena kava može stajati dva tjedna. Instant kava koja je zatvorena može na tamnom mjestu biti tri do šest mjeseci, dok se otvorena može koristiti godinu dana. Kavu koja se stavlja u aparat za kavu najbolje je upotrijebiti u roku od tri mjeseca.
Pokvarenu kavu lako je prepoznati po nekoliko stvari. Prvo je miris, koji će biti užegao, a drugi znakovi su same promjene na kavi. Na primjer, drugačija boja ili pak pojava plijesni. Još je jedna opasnost ako se u pakiranju nalazi voda te ako je kava vlažna. U ovom slučaju možete probati napraviti kavu pa vidjeti kakvog će mirisa i okusa biti.
Pogledajte što Hrvati misle o kavi i koliko je zapravo piju: