savjeti stručnjaka

Koliko često perete kuhalo za vodu? Evo zašto je to važno i kako pomaže kod štednje struje

Foto: shutterstock
Koliko često perete kuhalo za vodu? Evo zašto je to važno i kako pomaže kod štednje struje
12.10.2022.
u 07:00
Uklanjanje kamenca iz kuhala za vodu važan je postupak jer kuhalo za vodu s puno kamenca neće raditi tako učinkovito kao čisto
Pogledaj originalni članak

Čišćenje kamenca iz kuhala za vodu može biti noćna mora, pogotovo ako živite u području s tvrdom vodom zbog koje kamenac može biti još izraženiji. I dok biste mogli doći u iskušenje da iskoristite pouzdani alkoholni ocat ili iscijedite malo limuna u uređaj kako biste lakše pomaknuli kamenac, no jedan stručnjak tvrdi da biste trebali koristiti nešto sasvim drugo.

Stručnjak za čišćenje rekao je za Mirror da, iako će korištenje prirodnih sastojaka za čišćenje dati neke rezultate ako se pravilno koristi, najbolje je koristiti namjensko sredstvo za uklanjanje kamenca jer je upute lako slijediti i nećete riskirati uništenje uređaja.

Maslinovo ulje kao sredstvo za čišćenje? Evo gdje će napraviti 'čuda':

Foto: Getty Images
maslinovo ulje
Foto: Thinkstock
ulje
Foto: Thinkstock
Maslinovo ulje
Foto: Thinkstock
Maslinovo ulje
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Maslinovo ulje tipičan je sastojak mediteranske prehrane

Prema stručnjaku Russellu Hobbsu, također biste trebali nastojati ukloniti kamenac iz kuhala za vodu jednom mjesečno ako živite u području s tvrdom vodom, dok ljudi s mekom vodom to neće morati činiti toliko često koliko i neće doživjeti iste razine izgradnje.

Uklanjanje kamenca iz kuhala za vodu važan je postupak jer kuhalo za vodu s puno kamenca neće raditi tako učinkovito kao čisto što bi moglo utjecati na vaše račune za energiju jer će kuhalu trebati više vremena da prokuha.

"Najbolji način da osigurate da vaš kuhalo za vodu radi učinkovito je da redovito uklanjate kamenac. Ako je pun kamenca, troši više energije da prokuha istu količinu vode i da prokuha samo količinu vode koja vam je potrebna”, objasnio je. 

Kako bi se prije svega smanjilo nakupljanje kamenca, stručnjak je predložio filtriranje vode prije nego što je stavite u kuhalo za vodu, iako ćete i dalje morati redovito uklanjati kamenac iz kuhala za vodu kako bi održao najbolji mogući rad.

"Osim što smanjuje energetsku učinkovitost, kamenac će vaš kuhalo za vodu učiniti bučnijim jer povećava pucanje mjehurića koje čujete tijekom kuhanja, a da ne spominjemo okus, tako da je uklanjanje kamenca sjajna sveobuhvatna stvar koju morate redovito raditi”, zaključio je.

Odjeća vam zaudara na vlagu kada je sušite unutra? Isprobajte četiri savjeta stručnjaka da to spriječite!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.