Znate onaj osjećaj kada vam natoče vino u čašu, a vi se razmišljate držite li je pravilno?
Ako se i dalje pitate kako se drže čaše s određenim pićima, evo malog bonton vodiča kako se ne biste više dovodili u neugodnu situaciju.
Martini
Čaše za martini su mnogima posebno nezgodne, posebice ako, primjerice, želite malo zaplesati u nekom klubu ili u restoranu s čašom u ruci i paziti da vam se piće ne izlije.
Čašu držite za stalak, srednji dio čaše, a s drugom rukom pridržavajte donji dio.
Vino
Svaki pravi ljubitelj vina zna da se crno vino služi ohlađeno na oko 15 stupnjeva, znači nešto hladnije od sobne temperature, dok je bijelo potrebno još više ohladiti, na oko 10 stupnjeva. Zato čaše za vino imaju dužu "ručku" kako toplina ruke ne bi nepotrebno zagrijavala vino. Upravo stoga jedna je od najčešćih pogrešaka ako čašu držite za gornji dio i rukama grijete sadržaj. Isto kao i za martini, čašu s vinom držite za izduženi dio čaše.
Brandy, konjak
Za razliku od prethodno navedenih, pića poput brandya ili konjaka potrebno je malo zagrijati rukom kako bi se oslobodile arome. Stoga obuhvatite čašu za kratak dio čaše, a dijelom dlana obuhvatite čašu s pićem.
Sve to treba izvan zakona, alkohol, cigarete...