SASTOJCI: 350-400 gr krumpira, 2-3 režnjak češnjaka, 1 mrkva, muškatni oraščić, maslac, sol, bijeli papar, 2 dl mlijeka velika žlica kiselog vrhnja, vlasac, 2 ploške kruha
PRIPREMA: Sirovi krumpir ogulite, narežite na veće komade pa potopite u loncu hladne vode s malo soli i 2-3 režnja češnjaka i skuhajte.
Ako imate koju mrkvu možete i nju dodati. Nemojte da razina vode puno prelazi namirnice. Kada su mrkva i krumpir kuhani, za cca 30-40 minuta dok je sve još toplo ododajte kuglicu malsaca, usitnite štapnim mikserom da dobijete jednoličnu smjesu nalik na rijetki pire te začinite muškatnim oraščićem.
Začinite po ukusu pa miješajući dodajite oko 2 dl mlijeka i veliku žlčicu kiselog vrhnja. Dobiti ćete lijepu kremastu juhu koju vratite na štednjak da se kuha još 5-10 minuta. Za to vrijeme prožet će se krumpir, vrhnje i mlijeko.
Dodatno začinite svježe mljevenim bijelim paprom. Poslužite toplo i posuto kockicama preprženog kruha te nasjeckanim vlascem.
SAVJET PLUS: Umjesto u dubokim tanjurima servirajte u zdjelicama kako bi juha duže bila topla. Možete pokapati par kapi bučinog ulja.