poremećaj dišnog sustava

Kronični kašalj - dijagnoza i terapija

Foto: Shutterstock
kašalj
Foto: Shutterstock
kašalj
Foto: Abela Pharm
kašalj
Foto: Abela Pharm
kašalj
Foto: Abela Pharm
kašalj
28.10.2024.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Kašalj je jedan od najčešćih znakova bolesti i poremećaja dišnog sustava, a u osnovi se radi o zaštitnom mehanizmu kojim se iz dišnih puteva odstranjuju nakupljene štetne čestice tijekom procesa disanja. Prema vremenskom trajanju, ako je kašalj prisutan duže od 8 tjedana govorimo o kroničnom kašlju kojeg treba ozbiljno shvatiti budući da može ukazivati na ozbiljnije bolesti dišnog sustava.

Što je kronični kašalj?

Pojavu kašlja najčešće povezujemo s bolestima i poremećajima dišnog sustava. Dok se akutni kašalj povezuje najčešće s akutnim infekcijama gornjih dišnih puteva, kronični kašalj može ukazivati na brojna stanja koja potencijalno mogu biti i vrlo ozbiljna. Kronični kašalj susrećemo u pušača, u bolesnika oboljelih od kronične opstruktivne bolesti pluća, bolesnika s astmom i alergijom, ali i u bolesnika s težim kroničnim infekcijama i tumorima dišnih puteva. Kronični kašalj danas se često može vidjeti i u bolesnika koji uzimaju određenu vrstu lijekova za regulaciju krvnog tlaka (ACE inhibitori) kao i u onih osoba koje imaju gastroezofagealni refluks (GERB) stoga obrada ovih bolesnika često zahtijeva multidisciplinarni pristup. Također, česta je i pojava zaostajanja kašlja duži vremenski period nakon virusnih infekcija dišnog sustava (tzv. postinfektivni kašalj).

Dijagnostika kašlja i uzroci

Kašalj u svojoj naravi može biti neproduktivan (suh) ili produktivan, u ovisnosti je li praćen iskašljavanjem, odnosno izbacivanjem sekreta iz dišnih puteva. Dok se neproduktivni kašalj najčešće povezuje s virusnim infekcijama gornjih dišnih puteva, produktivan kašalj najčešće je odraz zbivanja u donjim dišnim putevima. Sekret koji nastaje u donjim dišnim putevima pogodan je medij za naseljavanje patogena (osobito bakterija) koji mogu formirati tzv. biofilm (oblogu u kojoj mikrobi mogu obitavati i duže vrijeme) i dovesti do infekcije.

Foto: Shutterstock
kašalj

Zbog ove pojave od velike je važnosti izbaciti sekret iz donjih dišnih puteva, jer osim što će bolesnici lakše disati, smanjit će se i opasnost od nastanka infekcija. Kašalj može biti različitog intenziteta, može biti stalno prisutan ili se pojačavati u određenim dijelovima dana. Tako je kašalj vezan uz pušenje najizraženiji u jutarnjim satima nakon što se bolesnici probude, dok je onaj vezan uz gastroezofagealni refluks češće prisutan u večernjim satima nakon lijeganja bolesnika u krevet. Kašalj vezan uz alergiju i astmu obično se intenzivira sezonski, odnosno u dijelu godine kada su najbrojnije čestice u zraku na koje je osoba alergična (npr. u kolovozu i rujnu kod onih koji su alergični na ambroziju). Izgled iskašljaja također je bitan jer može ukazivati na određena stanja. Tamno žuto-smećkasti iskašljaj prisutan je kod infekcija, dok prisutnost krvi u iskašljaju može sugerirati na teška oboljenja i nalažu žurniju obradu i posjet liječniku.

Neproduktivni kašalj, onaj koji nije praćen iskašljavanjem liječi se lijekovima koji smanjuju refleks kašlja, tzv. antitusicima. Primjena ovih lijekova u bolesnika koji imaju produktivan kašalj je kontraindiciran, jer sprječava izbacivanje sekreta i stvara podlogu za formiranje biofilma i/ili infekcije.

Što može pomoći kod kroničnog kašlja?

Produktivni kašalj liječi se preparatima koji imaju sposobnost "omekšavanja" ili "otapanja" sekreta kako bi se lakše izbacili iz dišnog sustava (tzv. mukolitici), koji imaju sposobnost poticanja aktivnosti trepetiljki dišnog epitela kojim se sekret prenosi do gornjih dijelova dišnih puteva kako bi se mogao iskašljati (tzv. sekretomotorici) te oni koji potiču dodatno lučenje sluzi kako bi razmekšali sekret (tzv. sekretolitici). Idealni lijek ima više od jedne navedene komponente kako bi njegov učinak bio bolji i jači.

Kako smanjiti sekret i olakšati iskašljavanje?

PropoMucil® 600 je lijek koji se temelji na djelatnoj tvari N-acetilcistein, koji je dobiven prirodnim putem (bakterijskom fermentacijom) i ne sadrži štetne kemijske spojeve, a djeluje i na razgradnju i omekšavanje sekreta u dišnim putevima uz istodobnu aktivaciju trepetiljki dišnog epitela kako bi olakšao izbacivanje sekreta. Dodatna djelatna tvar je i višestruko pročišćeni propolis koji ima antimikrobnu aktivnost te blagotvorni učinak na sprječavanje nastanka infekcije ili djeluje sinergistički s antibioticima u liječenju istih. Zbog tih svojstava PropoMucil® 600 se danas izdvaja od ostalih lijekova koji se uglavnom temelje samo na acetilcisteinu jer dokazana je bolja učinkovitost kombinacije acetilcisteina i propolisa. Činjenica da je lijek baziran na prirodnoj proizvodniji i višestrukom pročišćavanju čini ga još pogodnijim u osoba sklonim alergijskim reakcijama. Zbog svega iznesenog primjena PropoMucil® 600 je višestruko opravdana u bolesnika koji se bore s kroničnim kašljem i to u dnevnoj dozi do 600mg (u bolesnika s KOPB-om 1200 mg). Svakako, za napomenuti je da borba s kroničnim kašljem mora uključiti liječnički nadzor kako bi se na vrijeme uočile i detektirale bolesti koji se mogu kriti iza njega.

Više informacija potražite na https://abela.hr/, a proizvode možete pronaći u ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama.

Piše: Doc.dr.sc. Damir Mihić, dr.med.

Pogledajte na vecernji.hr