Možda se čini kao namirnica koja može svašta preživjeti, ali krumpir zapravo treba dobro čuvati, pogotovo u hladnijim danima. Ako ga predugo ostavite da stoji na njemu počnu rasti klice. Za to je odgovorna toplina vašeg doma i bilo kakvo svjetlo kojem su krumpiri izloženi.
Upravo iz tog razloga trebalo bi ga držati na hladnom i tamnom mjestu, a kako ne bi proklijao, možete u posudu u kojoj stoji dodati jednu jabuku. Tim starim trikom mnogi se koriste i zaista djeluje.
Jedna stvar je ključna u prevenciji bolesti srca, a mladi kardiolog objašnjava koja!
Ipak, što kada krumpir promijeni boju? Kada postane zelen? Takav može biti opasan za zdravlje, a promjena izgleda događa se kada je izložen svjetlu jer ono pokreće određene reakcije. Proizvodnja klorofila pokreće zelenu boju i iako to nije štetno, svjetlost i toplina također pokreću proizvodnju solanina, otrovnog alkaloidnog spoja koji može izazvati simptome trovanja kod ljudi ako se unese u velikim količinama. Simptomi uključuju mučninu, proljev, povraćanje, grčeve u želucu, glavobolju i vrtoglavicu. Ova se kemijska tvar koncentrira ispod ljuske krumpira uz klorofil te u novorazvijenim klicama, prenosi IFL Science.
Sve se to može ukloniti guljenjem kore, što svakako i smanjuje i moguće trovanje, ali i dalje okus može biti loš, odnosno gorak.
Probajte pripremiti krumpir na ovaj način, oduševit ćete se!