Napa pomaže odzračivanju, te da se čestice koje isparavaju ne uvlače u naša pluća ili talože na zidovima i ostalim površinama u našoj kuhinji, te na ostalim dijelovima u domu. Napa će također sniziti temperaturu u kuhinji tijekom kuhanja, a na većini je ugrađena rasvjeta koja vam pomažu u kuhanju i čišćenju.
Na kuhinjskoj napi često se nakuplja masnoća od kuhanja, pečenja i prženja hrane. Stoga ju je nekad potrebno i dobro očistiti. Da bismo vam pomogli u čišćenju, donosimo vam praktične savjete za čišćenje nape od masnoće, piše The Spruce.
VEZANI ČLANCI:
Kuhinjsku mapu potrebno je detaljno očistiti barem jednom mjesečno, ovisno o tome u kakvom je stanju te koliko je često koristite. Najprije je potrebno ukloniti filtere iz nape te ih staviti u posudu napunjenu vrućom vodom.
U vodu zatim stavite nekoliko kapi deterdženta za pranje suđa, odnosno otapanje nastale masnoće. U tekućinu možete dodati i nekoliko sitnih žlica sode bikarbone. Ostavite filtere u vodi nekoliko minuta, a zatim ih izribajte četkom. Važno je da četka bude neabrazivna kako ne biste površinski oštetili filtere.
Nakon što ih izvadite iz vode i dobro očistite, filtere za kuhinjsku napu obrišite papirnatim ručnikom ili čistom pamučnom krpom. Mrlje od masnoće trebali bi nestati, a u slučaju da ne nestanu, još jednom ponovite postupak.
Žena kaže da pećnicu čisti samo jednom godišnje: "To je dovoljno ako sami napravite ovakvo sredstvo..."