Novi pravilnik

Liječnica bez pregleda zubi tvrdi da nemamo pravo na aparatić?!

Foto: Thinkstock
Liječnica bez pregleda zubi tvrdi da nemamo pravo na aparatić?!
02.06.2014.
u 18:21
Dio djece/pacijenata izgubio je pravo na ortodontsku napravu ako nema anomaliju utvrđenu pravilnikom
Pogledaj originalni članak

PITANJE: Prošle godine u travnju predbilježila sam 12-godišnju kćer na pregled ortodonta koji ima ugovor s HZZO-om. Na pregled dolazimo u studenom i rečeno nam je da mora nositi aparat pa se ponovno naručujemo na pregled u veljači ove godine.

Dolazimo na pregled, ali doktorica je bolesna pa ništa od toga i sestra nas naručuje za termin krajem ožujka.

Na tom pregledu doktorica djetetu nije ni pogledala zube nego je pogledavši ortopan izjavila kako nemamo pravo na aparatić i da, ako nismo zadovoljni njezinim odgovorom, tražimo drugo mišljenje. Znam da je stupio na snagu zakon da samo djeca s većim anomalijama mogu dobiti aparat, ali mislim da takvo ponašanje nije u redu.

(Jadranka)

ODGOVOR: Krajem prošle godine na snagu je stupio novi izmijenjeni Pravilnik o dentalnoj zdravstvenoj zaštiti iz obveznog zdravstvenog osiguranja koji je točno utvrdio indikacije u ortodonciji i anomalije kod kojih ortodontsku terapiju pokriva obvezno zdravstveno osiguranje.

Djeca do 18 godina imaju pravo na ortodontske naprave (aparatiće) kod anomalija kao što su: hipodoncija (jednog ili više zuba u kvadrantu), pregriz veći od šest mm, obrnuti pregriz veći od 3,5 mm bez funkcijskih smetnji (problema), obrnuti pregriz veći od 1 mm s funkcijskim smetnjama, križni zagriz RCP/ICP veći od mm, škarasti zagriz, distopija (zuba) veća od 3 mm, otvoreni zagriz veći od 3 mm, duboki zagriz s dodirom zubnog mesa (gingive) ili nepca, zub djelomično iznikao zbog nedostatka prostora, prisutni prekobrojni zubi, impaktirani zubi (osim trećih kutnjaka), rascjepi i druge kraniofacijalne anomalije te ankiloza mliječnog zuba.

Nakon što je novi pravilnik stupio na snagu, dio pacijenata/djece izgubio je pravo na ortodontsku napravu jer nemaju anomaliju utvrđenu pravilnikom.

>>5 zabluda u održavanju oralne higijene koje mogu dovesti do problema

>>Kako vam vaš stomatolog može spasiti život

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.