uklonila dojke

Liječnici: Angelina Jolie donijela je dobru odluku

Foto: Press Association/PIXSELL
Liječnici: Angelina Jolie donijela je dobru odluku
14.05.2013.
u 19:32
Uklapamo se u svjetske statistike koje kažu da od 5 do 10 posto žena koje obole od raka dojke imaju spomenute mutacije gena – rekla je dr. Sušac
Pogledaj originalni članak

Angelina Jolie otkrila je da se u veljači odlučila operacijom ukloniti obje dojke i ugraditi implantate jer je testiranjem otkrila da u sebi nosi gensku mutaciju BRCA 1 koja i do 85 posto povisuje opasnost za obolijevanje od raka dojke i jajnika. Hrvatski stručnjaci poručuju: glumica je donijela pravilnu odluku.

Što je veći rizik?

Na žalost, ističu liječnici, u nas se takav zahvat kao prevencija opake bolesti koristi trostruko manje nego na Zapadu. Iako se i kod nas može napraviti testiranje na BRCA1 i BRCA2 mutacije gena, malo se žena testira jer to stoji više od 8500 kuna, a troškove ne pokriva HZZO.

– Od 3800 žena koje su na našoj klinici u posljednjih 15 godina imale mastektomiju dojki samo ih se 45 odlučilo to učiniti da bi smanjile rizik od obolijevanja od raka – otkrio je doc. Rado Žic s Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju u KB-u Dubrava. Riječ je o ženama koje su već imale promjene na dojkama zbog kojih su trebale česte preglede i punkcije.

– Do prije nekoliko godina testiranje gena u Hrvatskoj nije bilo moguće, no onda su na Institutu Ruđer Bošković razvili varijable testiranja koje odgovaraju Hrvaticama – objasnio je i dodao da su sve žene nakon testiranja dobrodošle na kliniku.

– Ovisno o nalazu, liječnički konzilij procjenjuje nadilazi li rizik obolijevanja onaj od same operacije – objasnio je doc. Žic. Dodao je i da žene nakon zahvata, jer se odstranjuje samo tkivo dojke, a ne koža i bradavice, mogu odmah dobiti implantate te iz bolnice izaći s dojkama. A 2009. godine u istraživanju BRCA1 i BRCA2 mutacija u Hrvatica sudjelovala je i onkologinja dr. Ilona Sušac iz Poliklinike Eljuga. Istraživanje je provedeno na uzorku od 200-tinjak žena, a financirano je iz sredstava koje je Hrvatska liga protiv raka prikupila utrkom Terryja Foxa.

>>Angelina Jolie: Odstranila sam obje dojke zbog rizičnog gena

>>I one su učinile isto: Nisu htjele prolaziti pakao dva puta

– Uklapamo se u svjetske statistike koje kažu da od 5 do 10 posto žena koje obole od raka dojke imaju spomenute mutacije gena – rekla je dr. Sušac. Kod nekih su mutacije takve da imaju i 85 posto rizika za razvoj bolesti, kod drugih su postoci niži. I nakon operacije, jer ostaje uvijek malo tkiva, rizik nije sveden na nulu.

– Test trebaju sve žene koje su u obitelji imale rak dojke – istaknula je liječnica i dodala da one s BRCA1 mutacijom imaju i povišen rizik za obolijevanje od raka jajnika. A u Poliklinici Medikol, koja u suradnji s IRB-om, provodi ovo gensko testiranje krvi, kažu da im povremeno dolaze žene koje žele testom utvrditi nose li mutacije gena.

– Možda jedna u tri mjeseca – kaže ravnateljica Medikola Ivanka Trstenjak-Rajković. Uglavnom je riječ o zdravim ženama, koje u svojoj obiteljskoj anamnezi imaju slučaj karcinoma.

Strah tjera na pregled

– Zabrinute su i ustrašene, no treba reći i da dijagnosticiranje toga gena ne znači i bolest – poručila je dr. Rajković. A da na odluku "preventivnog uklanjanja dojki" žene uglavnom natjera strah, slažu se i psihijatri.

– Ako je stres uistinu velik i ne dopušta osobi da se odlijepi od ideje da će dobiti rak pa mu ona postane vodiljom u životu, možda se može razmišljati bi li zahvat donio olakšanje. Međutim, ako su strah i nelagoda dio cjelokupne problematike ličnosti, tko kaže da nakon te operacije neće naći nešto drugo – poručio je dr. Ivan Ćelić, psihijatar iz bolnice Vrapče. Zamislite, ističe, koliko je organa u tijelu i koliko šansi da dobijemo karcinom.

– Pobjeći od straha takvim je načinom nemoguće ili vrlo teško – istaknuo je Ćelić. Zato ne bi bilo dobro stalno se podvrgavati pretragama da vidimo koliko smo posto u opasnosti oboljeti od teške bolesti i onda se odmah odlučivati na radikalne zahvate. To bi, smatra Ćelić, trebala biti odluka pacijenta nakon dublje individualne procjene.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.