Srijemsko vinogorje nudi bogat izbor laganih vina kao stvorenih za ljetno pijuckanje u omiljenom društvu. Tu su lepršavi pjenušci, pitki rosei, nježnih i osvježavajući rajnski rizlinzi, sauvignoni i mineralne graševine s neodoljivim voćnim mirisima… Naravno, iz ovog dijela Hrvatske stižu i najbolji traminci pa se čaša vrhunskog vina ove sorte nikada ne odbija.
Doživljaj je još bolji ako pogled puca na Dunav, tako ćete u potpunosti osjetiti terroire i ljepotu vina. Sljubite ih s ukusnim jelima hvaljene srijemske i slavonske kuhinje i uživajte u trenutku.
Nježna, lagana i mineralna vina najbolja su pratnja laganim jelima poput paštete od sira sa začinima poput medvjeđeg luka ili ribljim paštetama od soma i šarana, a kad je riječna riba u pitanju Srijemci i Slavonci pravi su majstori u njezinoj pripremi.
Život uz Savu, Dunav, Bosut, Spačvu, Virove, ostavio je dubok trag i na kulinarskoj tradiciji pa ovog ljeta doživite Vukovarsko-srijemsku županiju iz riječne perspektive. Pijani ili pohani šaran, deverika na starovinski način, smuđ orly uz kuhano povrće ili smuđ u vrhnju, ako ste ljubitelj riječne ribe, uživat ćete. A tko kaže da ne možete naručiti i nešto pikantniji fiš?!
I naravno, kulen ide pod obavezno. Bilo ljeto ili zima, bez obzira na doba dana kad ste u ovom kraju morate ga kušati, jer tu se proizvodi onaj vrhunski.
I za kraj jednostavan tips&tricks. Nježna, lagana, mineralna vina sljubljuju se s laganim jelima, vina svjetlijih boja savršeno se kombiniraju uz jela jednakih nijansi poput paštete od sira ili od ribe istih nijansi. Vina punijeg tijela i intenzivnijih boja sljubljuju se sa pikantnijim jelima poput slavonskog kulena, a za kraj sačuvajte traminac koji ide i uz slatke zalogaje.
Pobjegnite od ljetnih gužvi u gurmansku oazu i ponesite kupaći jer nećete odoljeti riječnim plažama.