nekada je bio otok

Mali hrvatski grad proglašen najboljom 'skrivenom' destinacijom u 2024. godini

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Turistička patrola Primošten
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Turistička patrola Primošten
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Primošten
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Turistička patrola Primošten
28.08.2024.
u 11:30
Pogledaj originalni članak

Mali grad, koji je nekada bio otok, postao je najnoviji ‘skriveni dragulj’ koji vrijedi posjetiti 2024. godine. Primošten je ranije ove godine proglašen jednim od najboljih skrivenih dragulja Europe od strane European Best Destinations. Ovaj gradić, smješten između Šibenika i Trogira na dalmatinskoj obali, zauzeo je treće mjesto na popisu zahvaljujući jednoj od najdužih plaža u Hrvatskoj, piše The Sun. 

Primošten je, prije 16. stoljeća, bio poluotok odvojen od kopna. Pretpostavlja se da su njegovi stanovnici izgradili nasip kako bi ga povezali s kopnom. Zahvaljujući svom jedinstvenom obliku, grad je postao ‘skriveni dragulj’ za turiste. Croatia Tourism opisuje ga kao: ‘prekrasan i šarmantan gradić koji brzo postaje popularna turistička destinacija u Hrvatskoj, idealna za one koji traže miran odmor’. 

Unatoč svojoj mirnoći, Primošten ima dovoljno sadržaja da zadovolji i one koji traže živost velikih turističkih destinacija. Posjetitelji u Primoštenu trebaju obavezno posjetiti Stari grad, koji je poznat po svojim vratima, dijelu starih obrambenih zidina. Labirint uskih uličica vodi do crkve Svetog Jurja, koja se smatra najvišom točkom u gradu i izgrađena je krajem 15. stoljeća. Ovo je jedna od najznačajnijih znamenitosti u Primoštenu.

Još jedan važan vidikovac nalazi se na brdu Gaj, gdje posjetitelji mogu vidjeti 17 metara visok kip Gospe od Loreta, koji je izgrađen 2017. godine i jedan je od najviših kipova te vrste u svijetu. Grad je također poznat po svojim slikovitim mjestima, uključujući kip Ribara s mačkom, koji simbolizira svakodnevni život Primoštena.

Primošten je poznat i po svojoj plaži, s više od 19 km obale. Plaža Mala Raduča nudi barove, restorane i razne vodene sportove, i jedna je od najdužih plaža u Hrvatskoj. Nalazi se na poluotoku Raduča, koji također pripada gradskim granicama. Na istočnoj strani poluotoka nalazi se još jedna poznata plaža, Velika Raduča - šljunčana plaža s brojnim atrakcijama i nekoliko beach barova.

Turisti će na Raduči također pronaći najveći hotelski kompleks u gradu, uz razne druge mogućnosti smještaja. Primošten je također poznat po svojoj gastronomskoj ponudi, posebno po crnom vinu Babić, koje je čak posluženo na inauguraciji Joea Bidena. Posjetitelji mogu kušati Babić u lokalnim pivnicama, konobama i restoranima.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.