DOBRA VIJEST

Malo čokolade odlično je za srce, a i ne stvara suvišne kilograme

Foto: Reuters
Malo čokolade odlično je za srce, a i ne stvara suvišne kilograme
19.08.2010.
u 07:54
Žene koje su jele čokoladu jednom ili dva puta tjedno rizik od oboljenja smanjile su 32 posto.
Pogledaj originalni članak

Vijest koju su milijuni žena jedva čekali čuti napokon je dospjela u medije – uživanje u čokoladi može smanjiti rizik od oboljenja srca, pokazala je to devetogodišnja studija u kojoj je sudjelovalo više od 30 tisuća Šveđanki.

Ipak treba napomenuti da su dobri učinci otkriveni samo u žena koje su dva do tri puta tjedno konzumirale male količine čokolade. Kod onih pak koje su je jele svakodnevno, nije zabilježen takav napredak. Također treba napomenuti kako je čokolada koju su jele imala veću zasićenost kakaom te je bila bolje kvalitete.

Studija kardiovaskularnog odjela medicinske škole Harvard zaključila je kako su žene koje su jele čokoladu jednom ili dva puta tjedno rizik od oboljenja smanjile 32 posto, dok su one koje su je konzumirale do tri puta tjedno taj rizik smanjile 26 posto.

- Ne možete ignorirati da je čokolada kalorična te da će veće količine dovesti do povećanja tjelesne težine, no ako se tu i tamo počastite kojim zalogajem, vrlo vjerojatno ste napravili dobar potez. Sve je dobro dok je umjereno - izjavio je doktor Murray Mittleman koji je vodio istraživanje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DR
dreamteam
12:37 19.08.2010.

A sto se dogodi muskarcima?

VU
vucko
14:55 19.08.2010.

Ljecnici preporucuju majkama da daju skolskoj djeci \"riglu\" mljecne cokolade 30 minuta prije nego pocinju rjesavati svoju domacu zadacu. Cokolada djeluje i na mozdani centar kod djece i poboljsava njihovu koncetraciju u trajanju 60 do 90 minuta. Taj fenomen je zdrastveno dokazan !