Ipak je zdravo

Marinirano meso smanjuje rizik od karcinoma zbog začina, bilja i ulja

Foto: Željko Hladika/večernji list
Marinirano meso smanjuje rizik od karcinoma zbog začina, bilja i ulja
28.03.2011.
u 08:00
Upotreba ljekovitog bilja i marinada smanjuje potencijalni zdravstveni rizik, upozoravaju stručnjaci
Pogledaj originalni članak

Meso pripremljeno za roštiljanje i pečenje u mikrovalnoj pećnici manje je loše za zdravlje, a čak može smanjiti rizik od raka. Nadu donosi prof. Scott Smith sa Sveučilišta Kansas, a oduševit će ljubitelje mesa.

Prema riječima stručnjaka, upotreba ljekovitog bilja i marinada smanjuje potencijalni zdravstveni rizik. Istraživači su ispitali različite vrste namirnica: svinjetinu, puretinu, govedinu, piletinu i papriku kako bi mogli pratiti i ocjenjivati količinu kancerogene tvari HCA (heterociklički amin) koja je odgovorna za pojavu raka dojke, debelog crijeva i želuca.

Kobasice i slanina te paprika pripremljeni u mikrovalnoj pokazali su manje vrijednosti HCA od onih klasično pripremljenih. Dakle, prvo marinirajte pa onda pecite.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

NE
nergal
08:05 28.03.2011.

Pitam se tko je financirao ovu studiju - mesna industrija?

OB
-obrisani-
08:07 28.03.2011.

Hebo tea utor članka. Pa reći nam, koji su to sastojci u marinadi, da znamo? Persin, bijel luk, celer,cimet, mrkva;što još ? Zašto ne djelujete \"Vaspitno\"?

GO
gonzo1
19:59 08.12.2011.

Živi dan ali živi ko čovik, a rak izazivaju aditivi u kruvu koji žderemo s mesom,dakle, istina je da nema tice do prasice, i ja bi vidio ko bi kopa da pojide malo salate!