Promo

Međimurje – idealno odredište za bicikliste

Foto: Turistička zajednica Međimurske županije
Turistička zajednica Međimurske županije (1)
Foto: Turistička zajednica Međimurske županije
Turistička zajednica Međimurske županije (1)
Foto: Turistička zajednica Međimurske županije
Turistička zajednica Međimurske županije (1)
Foto: Turistička zajednica Međimurske županije
Turistička zajednica Međimurske županije (1)
Foto: Turistička zajednica Međimurske županije
Turistička zajednica Međimurske županije (1)
VL
Autor
PR Članak
11.07.2013.
u 09:00
Rekreativne biciklističke rute prolaze lijepim krajolicima, a povezuju različite kulturno-povijesne spomenike, restorane, vinske kuće, pansione, odmorišta i vidikovce
Pogledaj originalni članak

Međimurje, kraj na sjeverozapadu Hrvatske između rijeka Mure i Drave, krije mnoge prirodne ljepote i atrakcije za posjetitelje. Međimurska županija obuhvaća relativno malo područje (730 km²), a zbog blagih brežuljaka i ravnica idealna je za rekreativni biciklizam. U jednom danu ili, ovisno o kondiciji, samo za nekoliko sati mogu se prijeći reljefno i sadržajno raznolike rute.

Rekreativne rute najvećim dijelom idu sporednim asfaltiranim ili šljunčanim puteljcima na kojima je promet rijedak. Prolaze lijepim krajolicima, a povezuju različite kulturno-povijesne spomenike, restorane, vinske kuće, pansione, odmorišta i vidikovce. Usponi na tim rutama većinom su blagi i dohvatljivi za sve generacije. Brdske (off-road) rute namijenjene su onima koji vole osjetiti adrenalin te prolaze kroz šume i livade gdje na nekim dionicama nema utabanih staza. Ponegdje sijeku korita potoka, a strmine su zahtjevnije, ali ne ekstremne.

Rute su označene karakterističnim plavim putokazima. Najam bicikla moguć je i u restoranu „Lovački dvori“ u Čakovcu i u Toplicama Sveti Martin, a servisi i trgovine rezervnim dijelovima naći ćete u Čakovcu.

Međimurje pruža i druge mogućnosti za odmor, primjerice u Toplicama Sveti Martin koje su stekle mnoge nagrade za kvalitetu. Moderni unutarnji bazeni s termalnom i običnom vodom, mnoštvo vodenih efekata u najvećem hrvatskom kompleksu otvorenih bazena, wellness centar, kongresne dvorane, shopping centar, smještaj u apartmanima s četiri zvjezdice, nekoliko restorana, pub, igrališta za desetak sportova, organizirani izleti, bogat animacijski i zabavni program i još puno drugih sadržaja čine posjet Toplicama Sveti Martin nezaboravnim.

Okruženje Toplica također je izuzetno. Naselje Sveti Martin na Muri pet puta za redom dobivalo je nagradu Hrvatske turističke zajednice kao jedno od najljepše uređenih malih naselja u kontinentalnoj Hrvatskoj, a ukupna destinacija Svetog Martina u okviru projekta EDEN Europske unije uvrštena je među 10 najkvalitetnijih europskih ruralnih turističkih destinacija.

I ljubitelji vina doći će na svoje. Kroz slikovit krajolik, prošaran s preko tisuću hektara vinograda, prolaze kvalitetne asfaltne ceste koje povezuju tridesetak vinskih podruma i kušaonica, čineći Međimursku vinsku cestu. Možete je obići organizirano autobusom i posebnim vinskim vlakom ili individualno, automobilom, biciklom ili pješice.

Jedna je od najvećih međimurskih povijesnih atrakcija stari grad Zrinski. Od sredine 16. do sredine 17. st. Međimurjem je vladala plemićka obitelj Zrinski, a njihovu slavnu prošlost i danas evocira atraktivna povijesna vojna postrojba pod nazivom "Zrinska garda". Unutar palače Staroga grada Zrinskih smješten je Muzej Međimurja Čakovec, gdje su - osim postava posvećenog Zrinskima - bogata arheološka, povijesna i etnografska zbirka te likovna galerija. U naselju Šenkovec smješteni su ostaci mauzoleja obitelji Zrinski, a u Gornjem Kuršancu spomen-obilježje pogibiji Nikole Zrinskog.

Gotovo u samom geografskom središtu Međimurja je i središte županije - grad Čakovec. U zelenom okrilju perivoja do danas je očuvano povijesno srce grada oko kojeg je izrastao grad po mjeri čovjeka. Vrhunske komunikacije, najmodernija infrastruktura, lijepa hortikultura, gospodarska propulzivnost, dinamičan kulturni i sportski život, sve su to razlozi za ugodan život dvadesetak tisuća žitelja. Turistima se uz povijesnu jezgru nudi odlična gastronomska ponuda, bazeni, mnoštvo sportskih terena, bogat noćni život te zabavna događanja tijekom cijele godine.

Od ostalih međimurskih atrakcija preporučujemo posjet mlinu na Muri iz 1902.godine u naselju Žabnik, a tu je i riječna skela koja i danas prevozi ljude i automobile s jedne na drugu obalu rijeke. Na samoj rijeci Muri i njezinim mnogobrojnim rukavcima može se doživjeti i prava ribička avantura ili pak "lagani rafting" u tradicijskim drvenim čamcima. Posjetite i Spomen dom rudarstva gdje ćete čuti priču o rudarskoj povijesti toga kraja, Grad labirinata u šumi u Badličanu, muzej oldtimer vozila i Ekomuzej Mura, koji obuhvaća područje uz rijeku Muru na prekograničnom prostoru.

>>Podijelite s nama neotkrivene ljepote Hrvatske 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr