meso

Meso s roštilja ili ražnja opasno – povećava rizik od raka prostate

Foto: Goran Stanzl/Večernji list
Meso s roštilja ili ražnja opasno – povećava rizik od raka prostate
08.12.2011.
u 08:00
Praćenje 470 muškaraca s agresivnim karcinomom prostate i 512 bez karcinoma pokazalo je da je rizik veći konzumira li se jako termički obrađeno meso
Pogledaj originalni članak

Kad se meso peče na roštilju ili ražnju, mast kapa u vatru i stvaraju se kancerogeni aromatski ugljikovodici, a novo istraživanje (Plos One) dokazuje povezanost jako pečenog crvenog mesa s agresivnim karcinomom prostate.

Praćenje 470 muškaraca s agresivnim karcinomom prostate i 512 bez karcinoma kao i njihovih navika u konzumiranju mesa u 12 mjeseci pokazalo je da je rizik veći konzumira li se jako termički obrađeno meso.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

OM
omer
09:18 08.12.2011.

Ove tvrdnje imaju osnovu još prije tridesetak godina kad se kod nas počelo roštiljti malo češće stručnjaci su upozoravali upravo na to opasnost od karcinoma, također i suho dimljeno meso je opasno to jest nezdravo, iako sam i sam ljubitelj toga dosta se suzdržavam i odričem te delikatese..

Avatar Grunf
Grunf
09:42 08.12.2011.

kako oni mogu znati da ti muškarci nebi dobili i ovako i onako rak bez obzira na konzumaciju mesa s ražnja pih i to su mi neki kvaz stručnjaci

TV
tvrtko
08:49 08.12.2011.

ove tvrdnje nemaju nikakve osnove,izglednije je da to tvrde vegetarijanci i vegani i ostali preživači...