Nutella

Mislite da je glavni sastojak Nutelle - lješnjak? Ovo niste znali o omiljenom namazu

Foto: Getty Images
Nutella
Foto: Getty Images
Nutella
Foto: Getty Images
Nutella
Foto: Getty Images
Nutella
Foto: Getty Images
Nutella
Foto: Getty Images
Nutella
10.07.2018.
u 20:05
Proizvedena je prvi put za vrijeme Drugog svjetskog rata
Pogledaj originalni članak

Omiljeni namaz od lješnjaka mnogi će pojesti "na žlicu" i uživati u kremastom okusu bez ikakvih dodataka. no, Nutella je toliko omiljeni namaz da se kombinira u gotovo svim kombinacijama, kada su slastice u pitanju. Ovo su zanimljivosti o Nutelli, a koje vjerojatno niste znali...

Proizvedena je prvi put za vrijeme Drugog svjetskog rata kada je talijanski slastičar Pietro Ferrero, u nedostatku čokolade, u namaz dodao lješnjake kako bi dobio na količini i uštedio na skupcjenim sirovinama. Tadašanja "Pasta Gianduja" preimenovana je u Nutellu 1946. 

S količinom Nutelle koja se proizvede u godini dana mogli biste prekriti Kineski zid osam puta, a težina te količine Nutelle je otprilike jednaka težini Empire State Buildinga u New Yorku.

Danas je svijet nezamisliv bez ove slastice, ali u Sjedinjene Države je stigla tek 1983. Tek specijalizirane prodavaonice su je imale u prodaji.

Ovaj se namaz reklamirao kao namirnica za zdravi doručak, no tužili su proizvođača za lažno reklamiranje proizvoda. U količini jednog serviranja sadrži 12 grama masnoća i 21 gram šećera. Ipak, zbog lješnjaka, Nutella sadrži i proteine, vlakna, kalcij i željezo tako da nije loš izbor za jelo. 

Mislite da su lješnjaci glavni sastojak Nutelle? Varate se. To je šećer i to čak 56 posto količine. Zatim palmino ulje, lješnjaci, kakao, mlijeko, soja, lecitin, vanilia...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

TH
thu
20:54 10.07.2018.

Radije pojedem Linoladu...

JS
John_Smith
23:50 10.07.2018.

linolada je bolja. Večernji, koliko su vas platili za ovaj članak koji glumi da je informativni a zapravo je reklama stranog proizvoda za koji mi imamo bolju domaću altermativu

AS
aspiranto1950
22:05 10.07.2018.

Sve "zdravo" a u svemu ima šećera 50-60%. Nejde mi u glavu da se nemože napraviti čokolada koja ima 20-30% šećera, a da nije gorka. Stavite manje kakaa i gorkih stvari, i bit će ok. Sve čokolade od 30 kn/kg do 200 kn/kg imaju 60% šećera, ma fuj!