jeste li znali?

Mislite da je rakija samo za piće? Ovo je 10 manje poznatih načina na koje je možete koristiti

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Sirač: Započela je manifestacija Dani šljiva i rakija
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Split: Baldo Đanović vlasnik je 12 restauriranih Tomos motora
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
U gradiću Humu u Istri održana Smotra domaćih rakija
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Kneževi Vinogradi: Davorin Škoflek u svojoj kolekciji ima rakiju od kralja Charlesa
Foto: shutterstock
30.07.2024.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Rakija – nektar bogova i univerzalni lijek. Tradicija duboko ukorijenjena u povijest. Kada živite na ovim područjima, možete pokušati izbjeći rakiju, ali ona će vas uvijek pronaći. I nikada je nemojte odbiti kada vam je netko ponudi, jer ćete biti zauvijek zapamćeni po tome. Ovaj voćni destilat s 40% alkohola rješava mnoge probleme, piše Total Croatia Week. Šljiva, kruška, jabuka, dunja, marelica – radi se od svega! Prođimo zajedno kroz neke neobične upotrebe ove božanske tekućine.

Pokazivanje tko je glavni: Najlakše ćeš saznati tko je glava kućanstva ako pogledaš proizvodnju rakije. Ako više šljiva iz voćnjaka ide u marmeladu, gospođa je glavna. Ako više šljiva ide na rakiju, muškarac je ‘gazda’.

Čišćenje: Nedjeljni obiteljski ručak je spreman, ali pod u kuhinji je pun masnih mrlja? Ne brini, rakija je tu da spasi stvar! Obrišite pod rakijom i pločice će ponovno zablistati.

Ublažavanje boli: Vjerojatno najpoznatija upotreba rakije je ublažavanje bolova. Bez obzira radi li se o zubobolji ili glavobolji, rakija će riješiti sve tegobe.

Antifriz: Hladan zimski dan, a automobil vam je ostao bez antifriza? Koliko ste se puta našli u toj situaciji?Umjesto antifriza natočite rakiju i gledajte kako se odleđuje.

Tomos na rakiju: Vjerovali ili ne, legenda kaže da slavni motocikl Tomos može voziti na rakiju. Jedini problem je što je litra rakije daleko skuplja od litre benzina, ali možda to neće dugo biti slučaj.

Snižavanje tjelesne temperature: Kada smo bili bolesni, bake su znale najbolje – čarape i šalovi umočeni u rakiju bili su najbolji način za snižavanje temperature.

Dezinfekcija: U današnje vrijeme svi znamo koliko su dezinfekcijska sredstva važna. Poprskaj malo rakije po rukama i sve neželjene klice i bakterije će nestati. Zatim učini isto sa svojim grlom.

Srećonoša: Nakon rođenja djeteta, boca rakije se zakopa u zemlju. Ta rakija ostaje zakopana do nekog velikog događaja, obično vjenčanja tog djeteta. Otvoriti tu bocu i poslužiti je gostima donosi sreću.

Bolja od ugovora: Kad nešto kupite, dogovorite ili dobijete posao, trebate popiti rakiju sa svima koje sretnete. Ova tradicija, zvana aldumaš, osigurava dugotrajnost novog ugovora.

Čišćenje kože: Jedna dobro čuvana tajna je da rakijom možete očistiti kožu lica. Nije toliko jaka kao medicinski alkohol, a sadrži antioksidanse i vitamine koji su dobri za kožu. Možda ćete mirisati čudno, ali ćete izgledati sjajno!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.