Oprezno!

Možda uništavate štednjak, a da niste ni svjesni. Evo kako ga pravilno počistiti

Foto: Getty Images
Možda uništavate štednjak, a da niste ni svjesni. Evo kako ga pravilno počistiti
17.12.2024.
u 13:07
Nisu ista pravila za staklokeramičku podlogu, indukciju i klasičan, plinski štednjak.
Pogledaj originalni članak

Kod svakog kuhanja se zaprlja površina štednjaka, a trebalo bi obratiti pažnju na njezino čišćenje. Nisu ista pravila za staklokeramičku podlogu, indukciju i klasičan, plinski štednjak. Štednjak bi se trebao čistiti samo mekanim spužvama, dok bi one žičane valjalo izbjegavati. Pogotovo kod štednjaka sa staklokeramičkom pločom za kuhanje ili kod indukcije. Čak i ako se neka hrana zapekla na površini, izbjegavajte struganje oštrim predmetima.

Što se tiče sredstva za čišćenje i ovdje treba voditi računa, pogotovo kada se radi upravo o ove dvije površine. S obzirom na to da su vrlo osjetljive, treba uvijek koristiti manje agresivna sredstva, dok je najbolje brisati s toplom vodom. Koristite prirodna sredstva, kao što je soda bikarbona koja se jednostavno posipa i potom se obriše krpicom od mikrofibre. 

Plamenici na štednjaku mogu se očistiti uz pomoć octa i vode pomiješanih u jednakom omjeru. Ostavite da djeluje nekoliko minuta i obrišite krpicom. Ne zaboravite očistiti i glave plamenika u toploj vodi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

KU
kuramela
14:17 13.08.2024.

Tako je bolan, tako, samo sipaj

Avatar babinjak1984
babinjak1984
09:12 29.08.2021.

Svuda soda bikarbona.