MUKE PO MENOPAUZI

Muče vas valunzi? Žene se kunu da ih možete ublažiti pomoću ovih 9 prirodnih metoda

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
31.08.2024.
u 07:00
Valunzi su jedan od najčešćih simptoma menopauze, a posebice ako su intenzivni, mogu značajno utjecati na smanjenje kvalitete života
Pogledaj originalni članak

Valunzi su iznenadni naleti vrućine koji obuzimaju čitavo tijelo, a najviše glavu, potiljak i ruke. Jedan su od najčešćih simptoma menopauze, a posebice ako su intenzivni, mogu značajno utjecati na smanjenje kvalitete života. Srećom, postoje prirodni načini za njihovo ublažavanje, a mi donosimo devet najčešćih.

Proizvodi sa sojom: Soja sadrži izoflavone, prirodne spojeve koji imitiraju estrogen u tijelu. Uključivanje sojinih proizvoda u prehranu, kao što su tofu ili sojino mlijeko, može pomoći u smanjenju učestalosti valunga.

Biljni čajevi: Čajevi od kadulje, kamilice ili valerijane mogu pomoći u reguliranju tjelesne temperature i smanjenju simptoma menopauze. Odaberite čaj koji vam najviše odgovara, no konzultirajte se s liječnikom jer neke od njih nije dobro kombinirati s određenim lijekovima.

Aromaterapija: Eterična ulja poput lavande i peperminta mogu pružiti osjećaj hlađenja i opuštanja. Koristite difuzore ili dodajte nekoliko kapi ulja u kupku.

Hidratacija: Bez obzira na valunge, u organizam bismo svakodnevno trebali unositi dovoljne količine vode, što, među ostalim, pomaže u održavanju stabilne tjelesne temperature. Jako vruće napitke valja izbjegavati jer mogu izazvati valunge.

Tehnike disanja: Polagano i duboko disanje može pomoći u smanjenju intenziteta valunga. Kada osjetite da valung dolazi, usredotočite se na polagano disanje, udišući polako kroz nos i izdišući kroz usta.

Hladni oblozi: Ako često imate valunge, uvijek pri ruci držite hladne obloge ili ventilator. To će vam pomoći da brzo rashladite tijelo kad osjetite da valung dolazi. Vodite računa i o meteorološkim prilikama te nosite slojevitu odjeću koja se lako može skinuti.

Redovita tjelovježba: Umjerena tjelovježba poput hodanja, joge ili plivanja može smanjiti učestalost i intenzitet valunga. Vježbanje također pomaže u smanjenju stresa, što može dodatno ublažiti simptome.

Održavanje zdrave tjelesne težine: Istraživanja pokazuju da žene s viškom kilograma imaju češće i intenzivnije valunge. Održavanje zdrave težine može smanjiti simptome.

Izbjegavanje okidača: Alkohol, kofein, začinjena hrana i stres mogu pogoršati valunge. Pokušajte identificirati svoje okidače i izbjegavati ih koliko god je moguće.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.