ako želite izbjeći neugodni miris od znojenja, iz prehrane izbacite rajčice, upozoravaju znanstvenici.
U istraživaju objavljenjom u časopisu Medical Hypotheses, stručnjak Charles Stewart objašnjava kako je znojenje djelomično genetski određeno radom žlijezda u području pazuha te bakterijama Corynebacterium koje žive na koži i nakon znojenja uzrokuju neugodne mirise.
Neki ljudi imaju tu sreću da ih je genetika "poslužila" pa nemaju problema sa znojenjem na području pazuha i neugodnih mirisa. Stewart, koji je proveo dva desetljeća proučavajući kožna oboljenja došao je do zaključka kako rajčice imaju utjecaj na stvaranje neugodnog mirisa, piše Daily Mail.
Otkrio je da stabljika rajčice obiluje uljima koja imaju isti nugodni miris kao ljudski znoj nakon djelovanja bakterija te da je problem u terpenu. Osim rajčica, terpen sadrže i naranča i limun. Stewart je odlučio sam provjeriti kakav će utjecaj na te neugodne probleme s mirisom imati ako prestane jesti rajčicu. Nakon nekog vremena problem sa znojenjem više nije bio tako veliki, odnosno, manje se znojio.
Foto: Thinkstock
Zatim je pojeo četiri velike rajčice nakon čega je osjetio neugodan miris na pazusima iako je održavao redovitu higijenu kao i dotada. Zapanjuje činjenica da je taj neugodan miris na njegovom tijelu ostao zadržan čak cijeli tjedan. Već 50 do 100 grama rajčice "osigurat" će nam taj neugodan problem, zaključio je Stewart.
Jednom kada je potpuno izbacio iz prehrane rajčice, više nije morao koristiti dezodoranse.
>>Kako protiv znojenja? Botoks zatvara žlijezde znojnice ispod ruku