BEZ KEMIKALIJA

Muči vas pitanje kako se riješiti plijesni u domu? Evo odgovora!

Foto: Thinkstock
Čišćenje
Foto: Thinkstock
plijesan
Foto: Thinkstock
Plijesan na zidovima
Foto: Thinkstock
kuhinja. čišćenje
Foto: Thinkstock
plijesan
Foto: Thinkstock
čišćenje, kuhanje
Foto: Thinkstock
Plijesan na zidovima
Foto: Thinkstock
Kupaonica
Foto: Thinkstock
čišćenje, kuhanje
Foto: Thinkstock
limun, ocat, soda bikarbona
Foto: shutterstock
čišćenje
07.09.2017.
u 18:30
Pogledaj originalni članak

Plijesan je jedan od glavnih neprijatelja mnogih kućanstava. Često se pojavljuje u tamnim, toplim i vlažnim mjestima u kući ili izvan nje. Osim što narušava izgled vašeg kućanstva, plijesan kod mnogih osoba uzrokuje i alergijske reakcije. Kako biste tome stali na kraj, donosimo vam nekoliko savjeta uz koje se na prirodan način i bez štetnih kemikalija možete riješiti sitnih napasnih gljivica.

 

1. Pomiješajte žličicu prirodnog deterdženta za pranje suđa sa žličicom boraksa (natrijeva borata). U mješavinu dodajte 2,5 dcl tople vode.Tekućinu ulijte u bočicu s raspršivačem i poprskajte po području zahvaćenom plijesni. Ostavite neko vrijeme da odstoji nakon čega mješavinu isperite običnom vodom. 

2. Plijesni se možete riješiti i uz pomoć eteričnih ulja. Jednu žličicu eteričnog ulja eukaliptusa pomiješajte sa žličicom metilnog alkohola i dvije šalice vode, poprskajte i ostaviti da se osuši. Plijesan će nestati u trenu. Jednako učinkovita je i mješavina 1 žličice eteričnog ulja čajevca i dvije šalice vode. Mješavinu ulijte u bočicu s raspršivačem, poprskajte zahvaćeno područje i ostavite. Ovu smjesu nije potrebno ispirati. 

3. Pomiješajte ocat i vodu u omjeru 1:4. Poprskajte područje zahvaćeno plijesni i ostavite da se osuši. Iako je većina ovih sredstava sigurna za upotrebu na podovima i pločicama, ako namjeravate čistiti druge površine, savjetujemo vam da prije čišćenja velikih površina svakako napravite test na manjoj površini kako ne bi došlo do neželjenih reakcija. *Izvor: Biosvijest
 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

BL
bljak007
19:56 07.09.2017.

U koliko se prostorija grije sa nedovoljno topkinske snage, naravno je da će se stvarati pljesan. Prostoriju treba grijati sa pravom kokičinom snage u watima, i pljesan će se izgubiti kroz potrebno vrijeme sušenja vlage iz zidova. A svi ovi preparati su kratkoročno rješenje.

Avatar Mr_T
Mr_T
19:26 07.09.2017.

Ništa od toga nije dugoročno i treba što prije sanirati zidove, fasadu i dobru ventilaciju (prozor na kipu) u kući.

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
20:37 07.09.2017.

najbolji i najmanje zahtjevan je čim veći bršljen u tegli staviti u prostoriji.... Pouzdano i isprobano djeluje.