Uz škampe na buzaru možete poslužiti palentu ili tjesteninu, no tim bloga "Vilicom kroz Hrvatsku" odlučio se ispeći focacciu koju je najbolje toćati u preostali umak na tanjuru. Evo i recepta!
Škampi na buzaru: najbolji recept za najpoznatije tradicionalno hrvatsko jelo
Sastojci:
1 kg škampa za buzaru
2 ljutike
5 češnja češnjaka
Pola vezice peršina
Maslinovo ulje
1 dcl prošeka
4 dcl bijelog vina
2 velike rajčice
Žlica koncntrata od rajčice
Sol, papar
Priprema:
Na maslinovu ulju zažutite sitno sjeckanu ljutiku. Dodajte joj sitno sjeckani češnjak te promiješajte nekoliko puta. Ulijte prošek i pustite da provrije. Škampima odvojite glave s kliještima od repova te na luk i prošek ubacite samo gornji dio. Glave i kliješta dat će bogat umak, a odvajanjem repova spriječit ćemo da se prekuhaju. Glave zavrtite nekoliko minuta samo na luku, a zatim dodajte vino. Opet zavrtite te dodajte sitno sjeckanu oguljenu rajčicu i žlicu koncentrata od rajčice. Pustite da kuha dvadesetak minuta te 3-4 minute prije kraja dodajte repove škampi koje ste odvojili. Posolite i popaprite, ako želite, dodajte mediteranske začine (bosiljak, ružmarin…), no u našem će slučaju biti dovoljan i sitno sjeckani peršin.
Cackalicom! Di su turisti?