VODITE LI RAČUNA?

Na neke sigurno zaboravljate: Ovih 6 predmeta obavezno operite prije upotrebe

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
15.11.2024.
u 10:30
Hrana može sadržavati bakterije koje uzrokuju bolesti, no čak i tkanine mogu biti pune mikroorganizama koji su potencijalno štetni za vaše zdravlje
Pogledaj originalni članak

Znate li što biste sve trebali oprati odmah nakon kupnje odnosno prije upotrebe? Neki su predmeti skloniji prljavštini zbog procesa proizvodnje, transporta ili zbog čestog rukovanja. Hrana može sadržavati bakterije koje uzrokuju bolesti, no čak i tkanine mogu biti pune mikroorganizama koji su potencijalno štetni za vaše zdravlje. Best Life otkriva kojih šest stvari biste, prema stručnjacima, uvijek trebali oprati prije upotrebe.

Odjeća: Majica koju ste upravo kupili vjerojatno je puna mikroorganizama, ne samo od osoba koje su je izradile, već i od onih koje rade u trgovini ili su je isprobavale. Odjeća može sadržavati različite vrste organizama koji se na njoj talože od trenutka proizvodnje do prodaje jer čovjek ostavlja trag na svemu što dotakne.

Posteljina: Nemojte spavati na novoj posteljini prije nego što je dobro operete i osušite. Iznenadili biste se koliko podovi u tvornicama mogu biti prljavi, a ti se mikrobi i patogeni lako mogu prenijeti na vašu novu posteljinu, otkrivaju stručnjaci.

Novo posuđe: Prije prvog korištenja, obavezno operite novo posuđe. Dodajte 1/4 šalice octa u toplu sapunicu, te spužvom ili krpom operite svaki komad. To će ukloniti ostatke ulja ili polirajućih spojeva koji su možda ostali na posuđu. Posuđe može promijeniti boju ili se zaprljati ako se pravilno ne opere prije prve upotrebe.

Dinje i lubenice: Prije rezanja temeljito operite vanjski dio dinja i lubenica kako biste izbjegli kontaminaciju salmonelom ili listerijom. Mnogi ljudi se iznenade kada im prodavači savjetuju da trebaju oprati dinje i lubenice prije rezanja, ali i izbjegavati unaprijed narezane dinje. Naime, postoji mogućnost da se bakterije s kore prenesu na jestivi dio tijekom rezanja.

Sredstva za čišćenje: Prije upotrebe operite krpe i ostale alate za čišćenje. Obavezno perite krpe od mikrofibre odvojeno kako se ne bi začepile vlaknima drugih tkanina, i nemojte koristiti omekšivač jer ostavlja sloj nalik onom kojeg želite ukloniti, savjetuju stručnjaci

Limenke, boce i staklenke: Uvijek operite limenke i boce prije nego što pijete iz njih. To pravilo vrijedi za staklene boce, ali i limenke koje je prije otvaranja potrebno isprati mlazom tople vode jer se skladište na različitim mjestima, a mnoga od njih nisu uvijek najčišća.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.