Petkom dame biraju

Na profinjenoj večeri “Petkom dame biraju” - dame odabrale Hvar: Otok sunca, Maslina, mediteranskih začina i vina …

Foto: Julio Frangen
Na profinjenoj večeri “Petkom dame biraju” - dame odabrale Hvar: Otok sunca, Maslina, mediteranskih začina i vina …
08.11.2023.
u 06:46
Tema druženja u studenom bio je otok Hvar, otok mora, svjetla, sunca, maslina, mediteranskih mirisa i – vina
Pogledaj originalni članak

Nije više tajna da se prvoga petka u mjesecu u zagrebačkom Kaptol Centru održavaju zanimljive večeri sljubljivanja hrane i vina - namijenjene da-mama. Vinska druženja "Petkom Dame biraju" zaokružena su jelima pripremljenim u prelijepom “Sport Educa Centru” Anite Vukušić Crevar i uvijek začinjena “terroirskim”dodatcima po izboru autorice damskoga petka – Marije Vukelić. Tema druženja u mjesecu studenom bio je otok Hvar, otok mora, svjetla, sunca, maslina, mediteranskih mirisa i – vina.

Foto: Julio Frangen

Kad god pomislimo na Hvar, u sjećanje pozovemo dugo, toplo ljeto, ali i boje, okuse i mirise našega najsunčanijeg otoka. Tako je bilo i ovaj put, ali dodatno zanimljivo, intenzivno i mirisno jer su se zagrebačkim gošćama pri-ključile i dvije predstavnice Hvara - svoja ekstradjevičanska maslinova ulja Seca Eva Marija predstavila je vlasnica maslinika i prelijepe kušaonice Eva Marija Čurin, a mirisima Mediterana predstavio se najmirisniji vrt na otoku i šire - Fjori Fôra Garden. Gošće su svoja jela začinile svježim maslinovim uljem Selekcija Seca Eva Marija i maslinovim uljem s limunom, te BIO začinima raznih kombinacija mediteranskih biljaka.

Foto: Julio Frangen

Večera je započela izvornom vinskom sortom bogdanušom, laganim vinom koje s može piti i kao aperitiv, a par joj je bila burrata s pistacijem. Lagano i ukusno! Pašteta od bakalara, poslužena uz vino prč, bila je pravi izazov za začine i ulja – uz nju (po njoj!) su kušana oba ulja i “plavi” začin Fjori Fôra za ribu - mješavina origana, češnjaka, bosiljka, kadulje, lovora, kori-jandera, peršina, timjana, čili papričice, sjemenki komorača i soli. Uz rosé vino je poslužena tjestenina s račićima prigodno obogaćena mješavinom začina za tjesteninu (češnjak, chili papričica, peršin i sol) i maslinovo ulje Selekcija Seca Eva Marija. Uz crna vina (cuvee, plavac mali i darnekuša) i meso kušani su i drugi začini s oba ulja! Na kraju, uz hvarski desert – čoko-ladu s rogačem pio se plavac mali, a uz drugi desert – kolač od limuna s kuglicom sladoleda vanilije jedini pravi dressing bilo je par kapi maslinovog ulja s limunom!

Foto: Julio Frangen

Večera je bila puno slasti, okusa, mirisa i – boja, kušala su se ulja prema pravilima struke (iz malih plavih čaša), saznalo se koje karakteristike mora imati ekstradjevičansko ulje, što to znači certificirani ekološki uzgoj biljaka … te je zaključak bio da večeru treba ponoviti pred brojnijom publikom.

Foto: Julio Frangen

Bila bi šteta da se ovi začini i maslinova ulja ne kušaju (puno) dalje od njihova hvarskoga podneblja. Iako se tijekom ljeta puno proizvoda proda brojnim turistima, važno je da se lijepa riječ i prepoznatljiv miris i okus širi po Hrvatskoj, regiji i - šire! O začinima Fjori Fôra i maslinovim uljima Seca Eva Marija možete saznati više na njihovim web stranicama, na kojima se, možda nađe originalna ideja za nadolazeće božićne darove – idealne za gurmane i bonkuloviće!

Foto: Julio Frangen

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.