Blagdanske pripreme

Najbolja i točka! Domaća gibanica s makom i čokoladom ovog Uskrsa nema konkurenciju

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Najbolja i točka! Domaća gibanica s makom i čokoladom ovog Uskrsa nema konkurenciju
02.04.2023.
u 07:32
U ovu savršenu tradicionalnu gibanicu s makom prošvercajte malo čokolade i oduševite sve ukućane. Možete je zarolati u vrlo efektnu spiralu ili – ukoliko ste vješti u rukovanju s tijestom – napravite oblik koji poželite.
Pogledaj originalni članak

Prije nego što započnete s pripremom, osigurajte da su svi sastojci za gibanicu topli i da radite u toploj prostoriji u kojoj nema propuha.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Gibanica s makom i čokoladom

Sastojci za tijesto:

  • 450 g glatkog brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 1 jaje
  • 1 žutanjak
  • 50 g šećera
  • malo soli
  • malo korice limuna
  • 15 g ulja
  • 200 ml mlijeka
  • 80 g maslaca

Sastojci za nadjev:

  • 200 g mljevenog maka
  • 150 ml mlijeka
  • 80 g čokolade za kuhanje
  • 2 žlice marmelade po izboru
  • malo mrvica
  • malo praška za pecivo
  • 1 bjelanjak
  • malo šećera (po želji)
  • malo soli

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Jaje, žutanjak i šećer pjenasto umutite. Zatim dodajte rastopljeni (ne vrući!) maslac i ulje te lagano zagrijano mlijeko i zagrijano brašno. Miksajte spiralnim nastavkom sve dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Poklopite i pustite na toplom da se digne. Za nadjev mak zalijte kipućim mlijekom pa dodajte otopljenu čokoladu, marmeladu, mrvice i prašak za pecivo te na kraju umiješajte snijeg od bjelanjka sa šećerom. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u pravokutnik na 1 cm debljine, ravnomjerno premažite nadjevom, čvrsto zarolajte, prerežite po pola dužinom, zarolajte u spiralu pazeći da je dio s nadjevom gore, prebacite u namašćeni kalup, prekrijte krpom da se još digne i pecite 50-60 minuta na 180 stupnjeva. Nakon 15 minuta prekrijte aluminijskom folijom kako ne bi izgorjelo s gornje strane.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

spominje se i u Bibliji

Najskuplji na svijetu: Potrebno je ubrati 80-150 tisuća cvjetova za jedan kilogram ovog začina

Naziv šafran dolazi od perzijske riječi za'farān i znači 'budi žut'. Upravo njegova karakteristična žuta boja privlači, a kada ga u svoju kuhinju uvedete, otkrit ćete koliko je ovaj začin zanimljiv i univerzalan. Dolazi u dva oblika, usitnjen u prahu i kao osušene crvenkaste niti, i upravo su te niti tučci cvijeta šafrana koji cvate jednom godišnje u razdoblju od dva tjedna.

Sretan 100. rođendan!

'Zamislite! Mali imigrant Mike Grgich trebao je postati zvijezda New York Timesa, od sreće sam počeo plesati po vinariji'

Nisam tada ni znao da je naše vino na Slijepom kušanju u Parizu pa nisam bio ni svjestan važnosti toga događaja. No shvatio sam da je riječ o nečem važnom kad me nazvao novinar New York Timesa da mi javi kako šalje fotografa da me snimi. Zamislite! Mali imigrant Mike Grgich trebao je postati zvijezda New York Timesa - ispričao je za naš magazin prije 7 godina veliki svjetski vinar hrvatskih korijena, a njemu u čast danas se prisjećamo te priče.

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MI
miran
08:26 02.04.2023.

"Domaća gibanica s makom i čokoladom" To NIJE gibanica.