Prije nego što započnete s pripremom, osigurajte da su svi sastojci za gibanicu topli i da radite u toploj prostoriji u kojoj nema propuha.
Gibanica s makom i čokoladom
Sastojci za tijesto:
- 450 g glatkog brašna
- 1 suhi kvasac
- 1 jaje
- 1 žutanjak
- 50 g šećera
- malo soli
- malo korice limuna
- 15 g ulja
- 200 ml mlijeka
- 80 g maslaca
Sastojci za nadjev:
- 200 g mljevenog maka
- 150 ml mlijeka
- 80 g čokolade za kuhanje
- 2 žlice marmelade po izboru
- malo mrvica
- malo praška za pecivo
- 1 bjelanjak
- malo šećera (po želji)
- malo soli
Priprema:
Jaje, žutanjak i šećer pjenasto umutite. Zatim dodajte rastopljeni (ne vrući!) maslac i ulje te lagano zagrijano mlijeko i zagrijano brašno. Miksajte spiralnim nastavkom sve dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Poklopite i pustite na toplom da se digne. Za nadjev mak zalijte kipućim mlijekom pa dodajte otopljenu čokoladu, marmeladu, mrvice i prašak za pecivo te na kraju umiješajte snijeg od bjelanjka sa šećerom. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u pravokutnik na 1 cm debljine, ravnomjerno premažite nadjevom, čvrsto zarolajte, prerežite po pola dužinom, zarolajte u spiralu pazeći da je dio s nadjevom gore, prebacite u namašćeni kalup, prekrijte krpom da se još digne i pecite 50-60 minuta na 180 stupnjeva. Nakon 15 minuta prekrijte aluminijskom folijom kako ne bi izgorjelo s gornje strane.
"Domaća gibanica s makom i čokoladom" To NIJE gibanica.