idealan odabir

Najbolji kućni ljubimci: Ove pasmine su umiljate, mazne i živahne!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
19.05.2024.
u 15:12
Pogledaj originalni članak

Iako ponašanje i karakter psa ovise i o dresuri, socijalizaciji i individualnim osobinama, neke su pasmine poznatije po blagom i 'maznom' karakteru, rekla je Lisa Peterson, glasnogovornica Američkog kinološkog saveza. Ako razmišljate o udomljavanju ili kupnji psa kao kućnog ljubimca, dobro je znati koji su psići i među stručnjacima prepoznati kao dobrice i veseljaci:

1. Labrador: Ova je pasmina već desetljećima omiljena pasmina u Velikoj Britaniji, a zbog svoje su naravi labradori odavno prepoznati kao idealni obiteljski psi koji  obožavaju svoje vlasnike i posebno su nježni prema djeci. "Labradori su svestrani psi i vole ljudsko društvo, a to ih uz njihovu brižnu i mirnu narav čini idealnim kandidatima za dresuru za terapeutske pse pomoćnike", kaže Peterson.

2. Zlatni retriver: Slično kao i 'rođaci' im labradori, zlatni su retriveri poznati kao inteligentni i privrženi psi koji se žele svidjeti svojim vlasnicima. Oni su samopouzdani i susretljivi koji vrijeme najradije provode uz svoje vlasnike, a vole upoznavati i nove ljude i pse.  

3. Koker Španijel: Po svojoj su prirodi ovi psi prvenstveno lovci (ptičari), no to ih ne sprječava da budu i odani vlasnicima. Poznati su kao neodoljivi I šarmantni psi koji su uvijek sretni i neprestano mašu repićima. Njihovoj je veseloj prirodi teško odoljeti zbog čega su i jedna od najpopularnijih pasmina, a usprkos svojoj nevjerojatnoj energiji, po prirodi su istovremeno i nježni.

4. Irski seter: Irski seteri poznati su po svojoj okretnosti, energiji i spretnosti. Izvorno su uzgajani kao lovci pa će uživati i u aktivnom vježbanju i istraživanju novih terena. Ova je pasmina odličan izbor za fizički aktivne vlasnike, posebno one koji uživaju u trčanju ili planinarenju. Seteri su kao i kokeri ptičari lovci, a premda dosta veći, jednako su nježni i umiljati.

5. Bokser: Nježni, odani i usmjereni na čovjeka i obitelj bokseri imaju i neustrašiv karakter. Unatoč svom samouvjerenom izgledu, ovi su psi često i pravi zabavljači prijateljske naravi.

6. Kovrčavi Bišon: Nježni, odani i usmjereni na čovjeka i obitelj bokseri imaju i neustrašiv karakter. Unatoč svom samouvjerenom izgledu, ovi su psi često i pravi zabavljači prijateljske naravi. Ovaj je mali pas nastao spajanjem čak četiri vrste: Bolonjezera, Maltezera, Havanezera i Bišon Tenerifea. Bišon je živahan i sretan pas umiljatog i maznog karaktera, a dobroćudna osobnost i naklonost koju pokazuju prema vlasnicima učinili su ga i popularnim izborom kućnog ljubimca, piše Country Living

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.