Rekli bi u Dalmaciji, nema boljeg umaka za tjesteninu od "šalše", odnosno umaka od rajčice. I gotova će svaka Dalmatinka, posebice starijih generacija, tvrditi da je baš njen umak najbolji zbog "njenih" tajnih sastojaka i načina pripreme.
Ipak, rođena Talijanka, koja je živjela i preminula u SAD-u, Marcella Hazan, postala je poznata kuharica i spisateljica, a tajna njezinog najboljeg umaka za tjesteninu jest - jednostavnost!
Mnogi će posegnuti za teglog industrijskog umaka iz nekog supermarketa, no ona je tvrdila kako za to nema potrebe. Umak od rajčice je toliko jednostavan za pripremiti, ali i znatno jeftiniji od kupovnog s mnoštvom (nepotrebnih) dodataka. I njen umak, časopis Delish, proglasio je najboljim na svijetu.
Za savršen umak od rajčice potrebna su vam tek tri sastojka, tvrdila je, a riječ je o rajčicama, luku i maslacu. I malo soli.
U lonac stavite polovice luka, bez sjeckanja, obilato dodajte maslaca i kratko pirjajte. Dodajte pelate od rajčice i kuhajte na laganoj vatri 45 minuta.
Marcela je tvrdila kako luk niti ostale sastojke ne treba sjeckati. Samo ubacite da se sve zajedno kuha i da se okusi promiješaju.
Njen umak je proglašen najboljim na svijetu, a ova rođena Talijanka pojasnila je u jednoj od svojih knjiga, Essentials of Classic Italian Cooking, kako je jednostavna priprema temelj talijanske kuhinje.
Činjenica je da smo od svih koji su se ovuda motali pokupili po neko jelo. Ali, naša sarma je bolja od turske kao i ćevapi, naš fiš je bolji od mađarskog, naš bečki je bolji od austrijskog, naše knedle i palačinke su bolje od čeških, naš brodeto i pršut su bolji od talijanskih. Isto tako i šalša od pomidora. Pa ona je bez bosiljka jedno sasvim drugo i totalno bezvezno jelo. Da samo pomidori i kapula. Pa to je paradajz salata.