Grad na litici krije – najmanje kazalište na svijetu. Vratit ćemo se u teatar od 26 kvadrata, ali prvo idemo u đir po srednjovjekovnom gradiću, njegovim uličicama i šareno obojenim prozorima na kućama. Idila! Malo je ovo mjesto, od 80 stanovnika i 45 kućnih brojeva.
– Nema hotela... – govore domaći.
Kuće bi tu dvoje turista moglo prebrojiti na – prste, no šetati ovim gradićem na granici Kvarnera i Istre je kao da je turist negdje na otoku, recimo na Mljetu. Ili u nekom malom mjestu na Cresu. Rijetki domaći turisti zalutaju u Brseč, mnogima je draža Mošćenička Draga, Opatija ili Crikvenica. Ili im je Brseč negdje u magli. Šteta! Na kraju grada, u posljednjoj kući, odakle nema više dalje, Maja Franković (69), jedna od naših najpoznatijih umjetnica suvremene grafike, kaže:
– Kad turisti zalutaju tu do moga vrta, često me pitaju kako će do plaže, a ja im kažem da im je najbrže padobranom jer smo 157 metara iznad mora. Dalje više nema puta, treba ići okolo. A svi bi kroz moj vrt, i tako bar nekoliko puta dnevno vodim iste razgovore – kaže profesorica Franković.
Zvuk bariton saksofona
Ta plaža Klančac, dolje u dubini ispod njezina vrta, jedna je od najljepših na Jadranu, idealna za Instagram, nema kafića, samo more, stijene i ljepota. Treba biti oprezan, prilično je strmo, ali se isplati spustiti. Ma treba doći iz metropole makar na jednodnevni izlet i kupanje. I zimi tu mora da je lijepo, spoj staroga grada i plaže kao iz magazina. Profesor Bernard Franković, nekad dekan Tehničkog fakulteta u Puli, dodaje:
– U gradu, iako malom, nekoliko je mjesta na kojima se nalaze tragovi glagoljice. Jedan je kod Hrelje, drugi na pragu ulaska u stari grad kod najmanje kuće, treći na prozoru Teatra Oz, pa na susjednoj kući, ima ih... Na jednom piše “i kada se svrši ta sakrštija”.
Sve je tu blizu, nadohvat ruke, minijaturno. Samo je jedna pizzerija, odnosno kafić Sisol, te konoba Batelan. Može se obići i rodna kuća Eugena Kumičića, na čijem je katu i – apartman, a zvuk bariton saksofona čuje se iz susjedne kuće.
Toni Železnik (55), umjetnik koji je svirao s Gustafima, Let 3, Šajetom..., proviruje kroz vrata...
– Uđite u Teatar Oz, ovo je najmanje kazalište na svijetu – govori nam Toni i odlaže bariton.
I zaista, pozornica, gledalište, sve je tu u jednoj maloj sobi. Jedino za biljetera nema mjesta, on karte prodaje ispred kazališta. Teatar je prvenstveno za klince, cijelo je ljeto u pogonu, a čest gost teatra bio je i Mladen Kušec.
– Najmlađi gost? Moja kći Leda bila je u publici kad je imala jednu i pol godinu. Klinci su oduševljeni, vole doći k nama. Na mjestu na kojem je bila ambulanta, sad se čuje smijeh... – govori Toni.
Češnjak sjajan, vampira nema
Kako se ljetni dani krate u Brseču?
– Slušamo jazz... Jedan sam dan slušao album pijanista Keitha Jarretta, i kucnuo mi na vrata Talijan. Bio je toliko oduševljen da netko sluša jazz u ovako malom mjestu pa je odlučio da će i on ovdje ostati. Trebao je ići na Cres, no proveo je cijeli godišnji u Brseču, družili smo se. Malo je mjesto, tu je mir, svatko ima vremena i mjesta za sebe – govori Železnik.
Susjeda Barbara vraća se iz ribarnice, stane kraj teatra i kaže:
– Češnjak!? Brseč je poznat po češnjaku kao Lika po krumpiru, ovdje raste najbolji češnjak u zemlji. Kilogram je 150 kuna jer ga ima malo, zemlja je tu škrta. No, tko ga uspije probati, osjeti razliku. Zapamtite – Brseč = češnjak.
Znači, vampira u Brseču nema?
– Ne!
Društvu se, a ovdje se zaista svi znaju jer ih je samo osamdesetak, priključuje i Nadan Uhač (76).
– Ribari su naš zaštitni znak. Love se tu skuše, papaline, srdele, inćuni... A dolaze nam i alpinisti, penju se mnogi od mora sve gore do grada. Imamo i blues festival, poznati malonogometni turnir, mlin za masline iz 17. stoljeća radio je do sedamdesetih prošlog stoljeća. Zadnji je mlinar bio Hrelja, pa Belić... – nabraja Uhač.
Što turisti mogu raditi u Brseču?
– Planinariti, kupati se.
Je l’ pao tko s litice, iz grada u more?
– Ne... Nitko. Nikad.
Noćenja su od 60 eura naviše. Hotela nema, sve je tu malo, blizu i lijepo. Kao na otoku, a nije nego na litici. A plaža krije raj...
Kad pocinje sezona?