Antun Marić

Nakon završenog fakulteta i dva magisterija odlučio je biti - frizer

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Antun Marić (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Antun Marić (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Antun Marić (1)
12.09.2010.
u 15:00
Prodao je stan i automobil kako bi si priuštio magisterij na engleskom Sveučilištu Surrey vrijedan 50 tisuća eura
Pogledaj originalni članak

Kocka je bačena. Odluka je konačna. Prodajem stan i automobil i odlazim u Englesku na magisterij iz međukulturalne komunikacije! Tako je razmišljao prije četiri godine – i danas 37-godišnjem Antunu Mariću nije nimalo žao zbog tog hazarderskog poteza. Nakon završene srednje tehničke škole u Slavonskom Brodu i diplome inženjera poštanskog i telekomunikacijskog prometa i dalje nije bio siguran što točno želi raditi, a nije ni slutio kako će nakon 20 godina školovanja pronaći sreću u – frizerstvu.

Do 1000 klijenata u šest mjeseci

– Nakon fakulteta predavao sam engleski u školi dvije godine. Kasnije sam se preselio u Zagreb i zaposlio u marketingu internacionalne tvrtke i prevodio s talijanskog. Tada sam i upisao magisterij iz marketinške komunikacije na Ekonomskom fakultetu. Profesorica iz Chicaga koja mi je tamo predavala zainteresirala me za međukulturalnu komunikaciju – počeo je svoju zanimljivu priču Antun Marić koji danas radi kao voditelj frizerskog salona Keune Hair Concept, frizer, master stilist, edukator... Put do konačne odluke o ulasku u frizerstvo trajao je, ali i koštao. No, ništa ga nije moglo spriječiti da ode u inozemstvo i nastavi tragati za svojim snovima. Englesko Sveučilište Surrey uskoro je postalo njegov novi dom, a ni cijena od 50 tisuća eura nije ga uspjela zaustaviti u naumu da se i drugi put okiti titulom magistra.

– Tema magistarskog rada bila je lingvistička specifičnost ljubaznog komuniciranja u hrvatskom jeziku, a trebalo je usporediti komunikaciju u Engleskoj s onom u Hrvatskoj. Došao sam do zaključka da je frizerski salon idealno mjesto za doživjeti komunikaciju – priča Antun, koji osim engleskog govori i španjolski, talijanski, francuski, ruski i njemački jezik.

Odlazak u poznatu frizersku grupu salona Headmasters i snimanje komunikacije između frizera i klijenata postala je njegova svakodnevica.

– S vremenom sam počeo pomagati, a pitali su me i da li sam se ikada bavio frizerstvom. Predloženo mi je da završim šestomjesečni tečaj koji stoji 12 tisuća eura i dođem raditi kod njih. Imao sam novca i vremena i pristao. Ajde, da i to još probam, pa gotovo – kroz smijeh priča Antun, koji se nije mogao pomiriti s činjenicom da se zauvijek smiri na jednom mjestu:

– Morila me činjenica ako se sad vratim u Hrvatsku, onda je gotovo. To je to i nema dalje!

Priznaje, ionako je inženjer postao starcima za volju. Uvijek su ga podržavali u njegovim naumima i slagali se s njegovim odlukama, no ni njima nije bilo sve baš jasno.

– Kud’ će on s dva magisterija za frizera? Čudila se moja obitelj, ali su uvijek bili uz mene – ističe Antun.

Nakon šest mjeseci postao je frizer stilist, a vikende je provodio kod proslavljenog britanskog stilista Andrewa Bartona gdje je stjecao nova znanja.

– Zaposlio sam se kao stilist u frizerskom salonu u Londonu i nakon šest mjeseci imao sam preko tisuću klijenata što do tada nikome nije uspjelo te sam zaradio titulu stilista seniora. Tada je bilo mnogo lakše jer sam pohađao dodatne edukacije koje više nisam morao plaćati sam već mi je to firma financirala – prisjeća se Antun.

Danas na Englesku gleda kao na jedno divno iskustvo gdje se zaradi puno, ali samo ako se i puno radi. Njegovo široko znanje, ali i rad u okruženju sa zvijezdama poput Kate Moss, Jamesa Morrisona i pjevačice Duffy puno mu znače.

Znao da dolazi u prošlost

– U Engleskoj si uvijek stranac. Sve je tamo jedna velika mašinerija koja te “pojede”. Zato sam se i vratio. U današnjem poslu spojio sam sve što sam ikada želio raditi. Friziram, radim PR i marketing za Keune, komuniciram, educiram mlade frizere, govorim jezike koje znam s klijenticama jer su to često žene ambasadora...

Smirio sam se. Sada opet kupujem stan i auto i na redu su konačno privatne stvari – kroz smijeh govori Antun i dodaje:

– Kad sam se vraćao znao sam da dolazim iz budućnosti ulagati u prošlost s potencijalom. Važno je biti sretan i uživati u onome što radiš. Oni koji su možda i sumnjali u moj izbor, to su prestali. Nakon što sam ih ‘pofrizirao’.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

RA
Raphael
20:25 12.09.2010.

\"diplome inženjera poštanskog i telekomunikacijskog prometa \"... Nije ni čudo da je otišao u frizere. Šteta novaca.

VO
Vorosmart
07:55 13.09.2010.

Zbog ovakvih ljudi civilizacija ide naprijed.Da stvar malo svedem na lokalpatriotsku razinu,svidio mi se onaj dio ...to je mašinerija koja te pojede... Za razliku od njega i danas imamo gomilu primitivaca koji bi se zavikli u svoju spilju i čekali sa kopljima suparničko pleme ili mamuta.

23
2312962
13:12 13.09.2010.

tko ga šiša