Jednostavna slatka delicija

Zašto ne biste napravili sami svoj marcipan? Treba vam samo 10 minuta

Foto: Thinkstock
Zašto ne biste napravili sami svoj marcipan? Treba vam samo 10 minuta
11.12.2015.
u 14:28
Marcipan se uobičajeno radi s jednakim udjelima badema i šećera no, ako vam je takva delicija preslatka i želite jaču aromu badema, upotrijebite manje šećera u omjeru 1:2.
Pogledaj originalni članak

Marcipan ili volite ili ne volite. Ako ste među ljubiteljima ove slatke smjese, imamo recept za vas. 

Ma koliko se činilo kompliciranim, marcipan je kod kuće zaista jednostavno napraviti. A onda ga i obojiti i oblikovati prema vlastitim željama. Za pripravu marcipana potrebno vam je tek desetak minuta i nekoliko sastojaka:

400 g badema

400 g šećera u prahu

2 bjelanjka

i po želji 1 čajna žličica ekstrakta vanilije ili limunova soka.

Marcipan se uobičajeno radi s jednakim udjelima badema i šećera no, ako vam je takva delicija preslatka i želite jaču aromu badema, upotrijebite manje šećera u omjeru 1: 2.

Bademe kratko blanširajte u kipućoj vodi, ogulite ih i dobro posušite. Sameljite ih u blenderu i ponovite postupak ako je potrebno da dobijete sitno mljevene bademe. U posudi im dodajte ekstrakt vanilije ili limunov sok i šećer i dobro pomiješajte sve sastojke. Dodajte bjelanjke i stalno miješajte dok ne dobijete glatku smjesu nalik plastelinu. Ako ne želite svu smjesu koristiti odmah, pohranite je u hladnjaku nakon što ste je omotali plastičnom folijom i stavili u vakuumiranu vrećicu. U hladnjaku je tako možete čuvati i do tri mjeseca. 

Zagrijte marcipan na sobnu temperaturu prije upotrebe. 

>>Jednostavan recept za tradicionalni božićni kruh. Evo kako napraviti – cvibok

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BR
Blade Runner
15:22 11.12.2015.

I tako ce te dobiti pastu od badema... A ako zelite marcipan dodajte gorki badem.