Bilo da se servira uz sočna rebarca, sendviče s pečenom svinjetinom ili pilećim prsima ili se pak koristi kao marinada ili začin, umak za roštilj je ljeti posebno omiljeni dodatak mesu, a verzije su razne; isprobajte zato jedan od recepata za roštilj umak na bazi rajčice, octa ili senfa.
Nije to samo pizza sa sirom, evo što sadrži prava Margherita
Umak za roštilj na bazi rajčice
Umak za roštilj na bazi rajčice je slatkasto ljut i često u sebi ima melasu, smeđi šećera, ocat i proizvod od rajčice. Odlično se slaže s gotovo svim vrstama mesa - isprobajte ga na piletini, janjetini, govedini i svinjetini na roštilju i izvan njega. Probajte i pizzu, mesnu štrucu i sendviče s ovim umakom.
- 1 šalica kečapa
- ¼ šalice jabučnog octa
- 2 žlice melase
- 1 žlica Dijon senfa
- 1 žlica vode
- 1 žlica Worcestershire umaka
- ½ žličice soli
- ½ žličice svježe mljevenog crnog papra
Pomiješajte sve sastojke u malom loncu. Kuhajte na laganoj vatri uz često miješanje oko 5 minuta. Pustite da se potpuno ohladi. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana.
Umak za roštilj na bazi octa
Zahvaljujući svojoj kiselosti, ova vrsta umaka uravnotežuje bogate i masne komade mesa poput svinjetine, pa ih premažite dok se još peku na roštilju. Isprobajte ga i na piletini sa žara ili ga prelijte preko govedine.
- 1 šalica jabučnog octa
- 2 žličice smeđeg šećera
- 1½ žličice ljutog umaka
- ¾ žličice mljevene crvene paprike
- ½ žličice soli
- ¼ žličice mljevenog crnog papra
Umutite sve sastojke u srednje velikoj zdjeli dok se šećer ne otopi. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana.
Umak za roštilj na bazi senfa
Tradicionalno se razrjeđuje octom pa se dodaju začini.
- 1 šalica žute gorušice
- ¼ šalice meda
- ¼ šalice jabučnog octa
- 3 žlice tamno smeđeg šećera
- 1 žlica uljane repice
- ½ žličice češnjaka u prahu
- prstohvat kajenskog papra
Umutite sve sastojke u srednje velikoj posudi. Kuhajte na srednjoj temperaturi, stalno miješajući dok se med i šećer ne otope, oko 5 minuta. Pustite da se potpuno ohladi. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana.
Suprugu svaki dan kuha po tri obroka i pakira ručak za posao: 'Ti si sramota za feminizam!'