zasluženo!

Naše ljepotice: Čak tri hrvatske plaže uvrštene među Top 20 s najmodrijim morem

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Štikovica
Foto: facebook
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
23.07.2024.
u 12:30
Pogledaj originalni članak

Prema novom istraživanju stručnjaka za putovanja u CV Villas, Europa je dom najmodrijim morima na svijetu – pobijedivši Boru Boru i Maldive. Kako većina anegdota s mora uključuje kupanje u ‘najmodrijoj vodi koju ste ikada vidjeli', stručnjaci iz CV Villas željeli su konačno razriješiti svađu i otkriti gdje na svijetu zapravo ima najplavije more, piše Croatia Week. 

Kako bi to otkrili, napravili su neuređivane snimke zaslona Google karte 200 plaža diljem svijeta i upotrijebili alate kako bi pronašli RGB kod svake vodene površine. Ovo je zatim unakrsno referencirano s RGB kodom najplavije nijanse plave na svijetu (YInMn Blue), koju je Državno sveučilište Oregon službeno proglasilo najplavijom nijansom plave 2016. godine.

Koristeći kalkulator colormine.org, istraživači su zatim utvrdili na kojim je lokacijama voda najbliža YInMn plavoj boji. Istraživanje je otkrilo da plaža Pasqyra u Albaniji zauzima prvo mjesto s obzirom na to da je njezino more udaljeno samo 12,4 boda od YInMn plave nijanse. Poznata diljem svijeta kao 'Mirror Beach', smatra se vrhuncem albanske obale kada sunčeva svjetlost pada na površinu mora, stvarajući efekt zrcala.

Dvije grčke plaže rangirane su kao druga i treća najplavija voda na svijetu; Paralia Mpouka na Peloponezu je druga s 13,6 bodova udaljenosti od YInMn Blue, a slijedi je Kassiopi na Krfu koji ima 14,1 koeficijent razlike u odnosu na 'najplaviju plavu' na svijetu. 

Grčka mjesta za odmor nalaze se među prvih 30 više od bilo koje druge zemlje, zauzimajući sedam mjesta na popisu. Plaža Voulisma na Kreti nalazi se na šestom mjestu, što možda nije iznenađenje za one koji su je posjetili, budući da ultrabijeli pijesak i jarko tirkizno more čine savršenu sliku, kao s razglednice.

Odmah iza Voluisme je plaža Foki na Kefaloniji (7.), koju slijedi još jedna plaža na Kreti, Omprogialos, na devetom mjestu. Antisamos u Kefaloniji je 18., a mala, ali slatka plaža Dafnoudi u Ediosu 23. na svjetskoj ljestvici plave vode.

Hrvatska drži tri mjesta; Zlatni rat na Braču je dom 12. najmodrije vode na svijetu, dok su Plaza Kutleša u Mimicama i Štikovica u Dubrovniku na 19. odnosno 20. mjestu. Plage de la Vernette u Marseilleu je četvrta najplavija voda na svijetu, što je jedna od samo dvije francuske plaže koje se pojavljuju na popisu, dok je globalno poznata plaža Paloma na Francuskoj rivijeri na 24. mjestu ljestvice.

Španjolska također ima nekoliko plaža na popisu; sedam kilometara duga plaža Los Lances u Andaluziji je 10., Cala Saona je 16., Platja es Tancats koja je dio Cala Algaiarens je 21., a slijede Mallorca Platja des Coll Baix koja je 22., i plaža Cala Figuera na otoku Mallorca je 26. na listi. Plaža Troon u Škotskoj također ima 11. najplaviju plažu na svijetu, dok je Keem Bay na zapadnoj obali Irske, 17. na svijetu.

Samo četiri od 30 najplavijih voda na svijetu su izvan Europe. Plaža Kaputas u Kasu u Turskoj ima petu najplaviju nijansu vode na svijetu, s gotovo 17 točaka razlike između njezinog koda boje i YInMn plavog koda. Zadivljujuća obala Cannon Beacha pruža pogled na legendarnu stijenu Haystack Rock, što ovu lokaciju u Oregonu stavlja na 15. mjesto u svijetu. Plaža Matira u Bora Bori 28. je na svijetu po svojim plavim obalama, a argentinska Playa El Doradillo zatvara 30 najboljih.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.