za gastronomske odlikaše

Ne znate koje vino piti uz koje jelo? Evo kako sljubiti kapljicu i dobar zalogaj

Foto: Thinkstock
Ne znate koje vino piti uz koje jelo? Evo kako sljubiti kapljicu i dobar zalogaj
01.10.2015.
u 08:00
„Nitko ne voli piti loša vina, ali čim se proba nešto dobro, razmišljanje se korigira“, objašnjava sommelier Krešimir Miljanić
Pogledaj originalni članak

Crveno meso i crno vino, bijelo meso ili riba i bijelo vino...Suho ili polusuho, slatko, rose...I jeste li se pogubili?

Ako niste sigurni koje vino odabrati uz koje jelo, ne očajavajte. Najčešće zablude koje ljudi imaju u vezi vina su da ne vole piti bijela vina, ne pašu im crna vina i slično.

„Nitko ne voli piti loša vina, ali čim se proba nešto dobro, razmišljanje se korigira“, objašnjava sommelier Krešimir Miljanić, voditelj asortimana pića u SPAR-u, i dodaje da je kultura uživanja u vinu u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina ipak sustavno u porastu, unatoč krizi.

Aperitiv

„Za aperitiv bih uvijek preporučio pjenušavo vino. Ili prossecco ili suhi pjenušac, naravno. Što ćete poslužiti za desert zavisi od samog deserta, no uvijek je dobar izbor lagani, prhki Muškat momjanski ili predikatna graševina. Što se pak tiče crnog vina, tipski se uvijek vodimo za kombinacijom crveno meso – crno vino zbog tanina i ugodnih vinskih kiselina koje ćemo naći u crnim vinima. Također, uz plavu ribu, pogotovo pečenu, ide crno vino, neki alkoholno ne preteški Plavac. Što se tiče bijelih vina, jedan „must do“ svakako je mladi, aromatični Sauvignon uz šparoge, a uz bijelu morsku ribu odlično će pasati „morska“ bijela vina Malvazija ili Pošip. Uz mesne plate koje sadrže kulen, kobase, čvarke i slično odlično će se sljubiti svježa, mlada graševina. Ako ste pak vegetarijanac, uz vegetarijanska jela najbolje će odgovarati lakša, mlada svježa bijela vina.

Meso divljač i perad

Crno vino dobro se slaže s crvenim mesom, a bijelo vino s bijelim mesom. Pečenja, poput patke ili jako mlade teletine, slažu se sa suhim bijelim vinom. Uz janjetinu i ombolo paše crno vino, a jela od divljači traže vina punog tijela i dobrih, ugodnih tanina te dobrih, vinskih kiselina. Uz perad poslužite „kremasta“ suha bijela vina kao što je Krauthakerov chardonnay Rrosenberg. Uz meso s ražnja ili roštilja poslužite bijela, ružičasta i lakša crna vina.

Tjestenina

Crna vina voćne arome, poput frankovke, dobro se slažu s umacima od rajčice ili mesnim umacima, a uz carbonaru i druge bijele umake od vrhnja odgovaraju jaka bijela vina naglašene arome. Ako ste se ipak odlučili za pesto, poslužite neko mediteransko suho bijelo vino.

Sirevi

Iako mnogi smatraju da uz njih najbolje pašu bijela vina, ne morate se odreći ni crnih. Crna vina dobro će se sljubiti uz mlade, tvrde sireve, a uz zrele sireve intenzivnijeg mirisa ipak odaberite bijelo vino poput dobrog barriquea.

Egzotične kuhinje

Uz tipična kineska jela najbolje je poslužiti aromatična vina poput traminca, slatkaste graševine, sauvignona bijelog, chardonnayja i slično. Uz meksička jela dobar će izbor biti crna vina, pogotovo merlogt, plavac i syrah. Uz ljuta jela koja sadrže čili poslužite merlot ili cabernet sauvignon.

Uz indijska jela kušajte traminac, poluslatku graševinu,sauvignon bijeli, pinot sivi...

>>Kako izabrati savršeno vino za duge ljetne noći?

>>Nemate otvarač? Ne brinite, evo kako još možete otvoriti bocu vina

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.