OD KUĆE DO ŠKOLE

Nedjeljom, blagdanima i poslije 20 sati ne vrijede đačke karte?!

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Nedjeljom, blagdanima i poslije 20 sati ne vrijede đačke karte?!
04.03.2013.
u 07:52
Roditelji nemaju razloga žaliti se jer iznos koji oni plaćaju za mjesečnu kartu manji je od polovine njezine cijene, poručuje autoprijevoznik Terzić
Pogledaj originalni članak

Slavonski je Brod vjerojatno jedini grad u Hrvatskoj u kojem je javni prijevoz učenika definiran vremenskim ograničenjima. Roditelji ondje plaćaju mjesečne učeničke karte 100 kuna, a razliku do punog iznosa subvencionira Grad. No, sada je ovlašteni gradski autoprijevoznik Terzić bus na svoje autobuse izvjesio natpise, po kojima učenički pokaz ne vrijedi poslije 20 sati, nedjeljom i blagdanom.

Taksijem jeftinije

Samovoljno su odredili vrijeme kada učenici to jesu, a kada nisu! Upozorila nas je na to jedna zbunjena i ogorčena majka.

– Moj sin sada mora plaćati dodatnih 8 kuna po svakoj vožnji u vrijeme kada mu autoprijevoznik ne priznaje status učenika. Ispada da bi mu bilo jeftinije voziti se taksijem, koji kada se udruži s još trojicom kolega stoji samo pet kuna – kazala je majka srednjoškolca iz Brodskog Vinogorja. Njezino mišljenje dijele i mnogi drugi roditelji koji žive u okolnim prigradskim naseljima.

Autoprijevoznik Juro Terzić na optužbe odgovara kako je normalna cijena mjesečne karte 350, a s komercijalnim popustom 250 kuna. Roditelji je, međutim, plaćaju samo 100 kuna, uz 70 koliko bi, kaže, trebao platiti Grad, što ukupno opet iznosi samo 170 kuna. Prema njegovim riječima, učenici sa svojim pokazom mogu iz grada ići poslije 20 sati, ali ne i u grad jer nitko ne ide u školu tako kasno.

– Roditelji nemaju razloga žaliti se jer iznos koji oni plaćaju za mjesečnu kartu manji je od polovine njezine cijene. Osim toga, mi se ne možemo uspoređivati s drugim gradovima jer je tamo situacija potpuno drukčija.

Ni za pun rezervoar

Gradovi kupuju autobuse i snose gubitke, a ja za iznos koji mjesečno dobivam od Grada ne mogu napuniti ni jedan rezervoar. Usto, nemam gotovo nikakvog dnevnog prihoda – kaže Terzić.

U Društvu “Potrošač” kažu kako bi potpuno normalno bilo da mjesečna karta koju roditelji kupuju za svoje učenike vrijedi svaki dan 24 sata. Trebalo bi, kažu, provjeriti opće uvjete poslovanja i je li ovlašteni koncesionar imao zakonsko pravo uvesti novo pravilo.

– Ne mogu govoriti o konkretnom slučaju jer nisam upoznata s detaljima, ali očito je riječ o želji autoprijevoznika da na štetu učenika i roditelja ostvari dodatnu zaradu. Pozivam roditelje da nam se jave, pa ćemo vidjeti kako im možemo pomoći – kaže voditeljica osječke ispostave “Potrošača” Mira Brumerček–Lukačević.

>> Dobra vijest za umirovljenike, ZET karte za 2012. vrijede do 31.1. 2013.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

Avatar DucMan
DucMan
08:24 04.03.2013.

Roditelji nemaju razloga žaliti se jer iznos koji oni plaćaju za mjesečnu kartu manji je od polovine njezine cijene, poručuje autoprijevoznik Terzić ---------------------------------------------------------------------------------------- Nije točno. To je PUNA cijena, ali za đačke mjesečne karte. Ovakvim lopovima treba što prije stati na kraj i svima će biti bolje.

Avatar Stipo Li
Stipo Li
08:27 04.03.2013.

Čovjek je potpuno u pravu...... logično je........ vikendom nema škole........!

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
08:23 04.03.2013.

Hm Kad malo čovjek razmisli, ima to možda i nekog smisla. Vikendom navečer, mladi, razulareni, pijani, nadrogirani ljudi, prave najviše štete u sredstvima javnog gradskog prijevoza, isto kao i u dane nogometnih derbija i sličnih velikih manifestacija. Dakle, ovoj ogorčenoj mami bi savjetovao da se malo smiri, jer ako joj sinčić ide u školu u pola četiri u nedjelju ujutro, stvarno ga dobro čeka u daljnjem školovanju. Škola i njezine potrebe su jedno, a zabava drugo, a budući da nedjeljom nema škole, sami zaključite.