ZNANSTVENICI OTKRIVAJU

Nemojete nikad piti pjenušac iz plastične čaše, evo i zašto

šampanjac
Foto: Martin Poole/DPA/PIXSELL
šampanjac
Foto: Thinkstock
šampanjac
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
šampanjac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
pjenušac Korak
05.12.2017.
u 19:20
Znanstvenici kažu kako je okus potpuno drukčiji budući da se mjehurići priljepe za rub čaše, i postanu veći. Većina mjehurića je važna jer se njome mjeri i kvalitet pjenušca - oni s finijim mjehurićima rađeni su od kvalitetnijih sorti.
Pogledaj originalni članak

Tijekom prosinca očekuje nas puno proslava i domjenaka, na kojima će se piti i šampanjac. Ako ćete u uredu nazdravljati pjenušcem, nemojte to nikako raditi iz plastičnih čaša. Znanstvenici kažu kako  je okus potpuno drukčiji budući da se mjehurići priljepe za rub čaše, i postanu veći. Većina mjehurića je važna jer se njome mjeri i kvalitet pjenušca - oni s finijim mjehurićima rađeni su od kvalitetnijih sorti.

Na Sveučilištu Texas u Austinu znanstvenici su istraživali i zvuk koji proizvode mjehurići.

- Slušajući mjehuriće mogli smo izmjeriti njihovu prosječnu veličinu. Oni zvone poput zvona, a frekvencija ovisi o veličini - rekao je Dr Kyle Spratt, koji je vodio istraživanje.

Foto: Thinkstock
restoran, hrana
Foto: Thinkstock
mlijeko
Foto: Thinkstock
kava
Foto: Thinkstock
žitarice
Foto: Thinkstock
margarin
Foto: Thinkstock
Hrenovke
Foto: Thinkstock
energetska pločica
Foto: Thinkstock
griz
Foto: Thinkstock
smrznuta hrana
Foto: Thinkstock
glazura
Foto: Thinkstock
pržena hrana

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

VJ
Vl jedi govna
01:41 06.12.2017.

Ko da kužimo kakva je razlika u okusu, koga briga za to