Pripazite

Nemojte ignorirati ovaj jutarnji simptom: Pokazatelj je nekih ozbiljnih zdravstvenih stanja

Foto: Shutterstock
kašalj
Foto: Shutterstock
kašalj
Foto: Shutterstock
kašalj
Foto: Abela Pharm
kašalj
Foto: Abela Pharm
kašalj
Foto: Shutterstock
kašalj
Foto: Shutterstock
kašalj
Foto: Shutterstock
kašalj
28.10.2024.
u 09:54
Pušenje, ali i neka medicinska stanja mogu uzrokovati jutarnji kašalj, a ako sluz koju iskašljavate promijeni boju i ovaj simptom traje duže od dva tjedna, nikako ga ne smijete zanemariti.
Pogledaj originalni članak

Iako je kašalj jedan od obrambenih mehanizama našeg tijela i prirodna reakcija organizma kako bi iz pluća ili grla izbacio trenutnu smetnju, kao što je višak sluzi, čestice prašine, alergeni, bakterije ili virusi, uglavnom nam predstavlja nelagodu, pogotovo ako traje duže vremena. Kašalj se može pojavljivati tijekom cijelog dana, ali i noću, a isključivo jutarnji kašalj često je pokazatelj nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema. Pušenje, ali i neka medicinska stanja mogu uzrokovati jutarnji kašalj, a ako sluz koju iskašljavate promijeni boju i ovaj simptom traje duže od dva tjedna, nikako ga ne smijete zanemariti.

Tijekom spavanja, zbog vodoravnog položaja našeg tijela, dolazi do nakupljanja sluzi u plućima, a kašljanje u jutarnjim satima način je na koji je organizam pokušava izbaciti. U medicinskoj terminologiji ova se pojava naziva postnazalno slijevanje, a osim kašlja, može imati popratne simptome kao što su grlobolja, učestalo gutanje i osjećaj knedle u grlu. Ponekad je postnazalno slijevanje samo privremeni problem, koji se pojavljuje kod prehlade ili gripe, međutim, u drugim slučajevima, ukazuje na neki kronični zdravstveni problem.

Foto: Shutterstock
kašalj

Kao jutarnji kašalj, može se pojaviti i onaj produktivni, ali i suhi, ovisno o problemu koji ga uzrokuje. Evo koji sve razlozi mogu stajati iza jutarnjeg kašlja, a da nije riječ o akutnim stanjima, kao što su prehlada ili gripa.


Dugogodišnji pušači često se bude s kašljem

Kada se govori o respiratornim problemima pušača, bez obzira na to radi li se o korisnicima klasičnih duhanskih proizvoda ili e-cigareta, najčešći simptom na koji se žale jest kašalj. Kod pušača početnika kašalj se može pojaviti za vrijeme pušenja, kao reakcija na brojne iritirajuće tvari u udahnutom dimu, ali s nastavkom pušenja ova vrsta kašlja s vremenom prestaje. S druge strane, velik broj dugogodišnjih pušača razvije kronični, obično produktivni kašalj koji je najizraženiji u jutarnjim satima i često se naziva “pušačkim kašljem”. Uslijed kontinuirane izloženosti duhanskom dimu, povećava se broj i funkcija stanica i žlijezda u sluznici bronha koje su odgovorne za produkciju sluzi, što dovodi do stvaranja veće količine sluzi u donjim dišnim putevima i tijelo je kašljanjem pokušava izbaciti.

Ponekad je sluz gusta, pogotovo ako osoba ne pije dovoljno tekućine, pa ju je teško iskašljati. Ako pušač produktivno kašlje tri ili više mjeseci godišnje barem dvije godine zaredom, bez drugog poznatog uzroka, vjerojatno je došlo do kroničnog bronhitisa. Naime, statistike pokazuju kako više od 40% dugogodišnjih pušača razvije ovo zdravstveno stanje, a tada je prestanak pušenja jedino rješenje koje može dovesti do poboljšanja.


Suhi zrak, devijacija septuma ili alergije

Foto: Shutterstock
kašalj

Zimi, tijekom sezone grijanja, suh zrak u kojima prostorijama gdje spavamo može isušiti sluznice i nadražiti grlo i dišne putove. Tada nadraženost i grebanje tkiva u stražnjem dijelu grla uzrokuje jutarnji kašalj. Suho i nadraženo grlo može se pojaviti i ako ne pijete dovoljno tekućine ili spavate otvorenih usta. Ako olakšanje ne donesu voda ili ovlaživači zraka, dobro je posavjetovati se s liječnikom koji će provjeriti temeljne uzroke.

Međutim, jutarnji kašalj čest je pratitelj osoba koje pate od kronične kongestije uzrokovane devijacijom septuma jer devijacija otežava disanje kroz nos, a samim time uzrokuje i nakupljanje sluzi u septumu. U jutarnjim satima, nakon buđenja, nagla promjena položaja tijela uzrokuje spuštanje veće količine sluzi u dišne putove, a tijelo to rješava kašljanjem. I kod osoba koje su osjetljive na alergene, kao što su prašina ili pelud, jutarnji kašalj može biti česta pojava, posebno ako nisu na terapiji antihistaminicima ili su previše izloženi alergenima. Lučenjem veće količine sluzi tijelo se bori protiv alergena, a kašljanjem ih potom izbacuje iz organizma.


Astma, bronhitis, KOPB

Astma uzrokuje kroničnu upalu i iritaciju dišnih putova, što može izazvati napadaje, tijekom kojih se dišni putovi sužavaju, i otežano disanje. No kao jedan od simptoma pojavljuje se i kronični kašalj koji je intenzivniji noću ili u jutarnjim satima. Jutarnji kašalj, kao simptom, pojavljuje se i kod osoba s kroničnim bronhitisom, a riječ je o upali u bronhijalnim putovima, „cijevima“ koje pomažu u prolasku zraka do pluća. Bronhitis može biti akutan, uzrokovan bakterijama ili virusima, ili kroničan, koji se pojavljuje najčešće kao posljedica dugogodišnjeg pušenja.

Foto: Shutterstock
kašalj

KOPB je kronična i progresivna bolest koja otežava disanje, a jedan od simptoma je svakako i jutarnji kašalj. Iako za ovo zdravstveno stanje ne postoji lijek, mijenjanje životnih navika može pomoći u ublažavanju simptoma pa liječnici preporučuju više vježbanja, prestanak pušenja, sirupe ili praškove koji olakšavaju kašalj, terapije kisikom i vježbe disanja.


Želučani refluks, problemi sa srcem, štitnjača

U slučaju GERB-a ili želučanog refluksa želučana kiselina vraća se u jednjak, uzrokujući peckanje, bol i čestu žgaravicu. Osobe koje boluju od GERB-a mogu osjetiti simptome noću ako jedu malo prije odlaska na spavanje, što može dovesti do jutarnje promuklosti ili kašlja. Mogle bi pomoći rutinske promjene, kao što su konzumiranje manje kisele hrane i jedenje posljednjeg obroka najkasnije tri sata prije spavanja. Neki oboljeli također mogu pronaći olakšanje spavanjem na blago povišenom uzglavlju ili u korištenju antacida, lijekova koji neutraliziraju želučanu kiselinu.

Foto: Shutterstock
kašalj

Jutarnji kašalj, koji traje duže od osam tjedana, može biti uzrokovan i poremećajem rada štitnjače. Naime, hipotireoza, bolest pri kojoj štitnjača proizvodi premalo hormona, među ostalim, uzrokuje promuklost glasa, a kod nekih se osoba pojavljuje osjećaj kao da im je nešto zapelo u grlu, što može izazvati kašalj, posebno u jutarnjim satima.

Ako se pak uz jutarnji kašalj, koji dulje vrijeme ne prolazi, pojavljuju simptomi poput nelagode u prsima, vrtoglavice, kratkoće daha ili mučnine, a pogotovo kod osoba starije životne dobi, dobro je posjetiti kardiologa. Naime, kombinacija ovih simptoma može ukazivati i na srčane probleme.

Foto: Abela Pharm
kašalj


Kako se riješiti nelagodnog kašlja?

Kašalj se može liječiti mnogim prirodnim načinima, a svakako najpoznatiji je propolis. Iako se ovaj čudesni proizvod pčela proslavio po brzom zacjeljivanju rana, on ima i antibakterijska, anestetička, protuupalna, dezinfekcijska i fungicidna svojstva. Propolis se koristi i kao prirodni antibiotik, a pokazao se kao vrlo učinkovito sredstvo za ublažavanje simptoma suhog i mokrog kašlja. No kako se iza jutarnjeg kašlja mogu skrivati razna zdravstvena stanja, važan je i utjecaj propolisa na jačanje imuniteta. Upravo zato, proizvođač Abela Pharm u svojoj je liniji proizvoda Propomucil spojio propolis s moćnim antioksidansom N acetilcisteinom, rezultat je superiorna kombinacija koja pomaže kod liječenja produktivnog kašlja, ali i koja jača imunološki sustav te ga čini spremnim za borbu protiv virusa i bakterija. Naime, N-acetilcistein je jaki ekspektorans koji ima antibakterijska djelovanja. 

Foto: Abela Pharm
kašalj

Osim Propomucil 600, vrećica, ugodnog okusa naranče, koje se koriste kod produktivnog kašlja, ova linija sadrži pastile i sirupe protiv kašlja za odrasle i za djecu, koji će vam biti pouzdani pomoćnici kod prehlada, ali i problema s dugotrajnim kašljem ako ste pušač, alergičar ili bolujete od nekih kroničnih oboljenja respiratornog sustava.

Sadržaj nastao u suradnji s Abela Pharmom.

Pogledajte na vecernji.hr