PROMO

Neodoljivi goranski uskrsni običaji

Foto: Mario Jurina
Gorski Kotar
Foto: Bllažica Sveticki i Helena Kruljac
Gorski Kotar
Foto: Bllažica Sveticki i Helena Kruljac
Gorski Kotar
Foto: Bllažica Sveticki i Helena Kruljac
Gorski Kotar
Foto: Mario Jurina
Gorski Kotar
Foto: Mario Jurina
Gorski Kotar
Foto: Mario Jurina
Gorski Kotar
Foto: Mario Jurina
Gorski Kotar
Foto: Mario Jurina
Gorski Kotar
Foto: Mario Jurina
Gorski Kotar
Foto: Mario Jurina
Gorski Kotar
Foto: Mario Jurina
Gorski Kotar
Foto: Mario Jurina
Gorski Kotar
Foto: Mario Jurina
Gorski Kotar
Foto: Mario Jurina
Gorski Kotar
15.04.2022.
u 09:42
Uskrs je od pamtivijeka omiljeni blagdan u Gorskom kotaru jer ujedno  simbolizira i početak novog godišnjeg ciklusa kada se priroda budi iz svog zimskog mirovanja
Pogledaj originalni članak

Ovo je vrijeme kada očaravajuće zimsko, hladno kraljevstvo Gorskog kotara izrasta u istinski, zeleni rajski vrt koji će uroditi jedinstvenim plodovima prirode. Hipnotička snaga prirode i njezinih blagodati satkala je neodoljive goranske tradicijske običaje i povijesno-kulturnu baštinu te prožela gastronomiju, arhitekturu, kao i sve pore života Gorana.

Suživot s prirodom i duboko poštovanje njezinih zakonitosti iznjedrio je i mnogobrojne životne mudrosti Gorana koji se itekako očituju u vrijeme Uskrsa. Primjerice, blagdanski stol nezamisliv je bez goranskog nadjeva. Danas je to jelo autohtonih receptura koje čini sastavni dio bogate goranske gastronomije, a nekada je to bilo jelo siromašnih. Naime, domišljate domaćice su s malo mesa kreirale izdašno jelo kojim su nahranile mnogobrojnu obitelj. No, kad dođete u Gorski kotar naučit ćete da svaki kraj ima svoju jedinstvenu recepturu i naziv za goranski nadjev gdje je gastronomska i tradicijska vrijednost neprocjenjiva. Neovisno, probali dejunoške žeuod'c, nadiv, nadelo, žaludac, hrge, nadev... bit ćete oduševljeni.

Foto: Mario Jurina
Gorski Kotar

Blažica Sveticki, predsjednica Udruge Plodova gorja, jedna od vjernih čuvarica bogatih goranskih tradicijskih običaja u svojoj je Kuharici iz bakine škrinjice zabilježila nekoliko uskrsnih običaja. A mi vam donosimo samo fragment. Ukrašavanje jaja dio je tradicije. Crveni luk, kora drveća, skuhane ljubičice, peršin, raznovrsne  travčice… korišteni su tijekom ukrašavanja. Jaja su se kuhala u vodi s ljuskama od crvenog luka, a za bolji sjaj premazivala su se špekom. Uz goranski nadjev, kuhanu šunku, jaja, hren i mlad luk blagdanski stol krasile su slastice, uskršnja pogača s grožđicama, orehnjača ili kolač od rogača.

Foto: Mario Jurina
Gorski Kotar

Posebna se pažnja poklanjala jutarnjem blagoslovu jela. Najmlađi ženski član obitelji nosio je veliku košaru na rano jutarnje misno slavlje. Blagoslovljena hrana blagovala se uz zapaljenu svijeću. Vodilo se računa o mrvicama i ostatcima hrane koji se nisu bacali ili davali životinjama već su se spaljivali ili ponegdje, bacili u prvu brazdu kod proljetnog  oranja. Nakon uskršnjeg doručka pred crkvom se plesalo i igralo razne igre koje su uključivale i igre tvrdo kuhanim, ukrašenim jajima, od darivanja do trkanja jaja koje je posebno očuvano u Prezidu. Igra se tako što se jaja udaraju vrhom o vrh, a onaj čije jaje ostane čitavo uzima ono koje je razbio. Danas se uz njegovanje tradicijskih uskrsnih običaja održavaju i brojna misna slavlja u mnogobrojnim, očuvanim sakralnim objektima diljem Gorskog kotara.

Foto: Mario Jurina
Gorski Kotar

Odvažite li se na proljetni odmor u Gorski kotar dočekat će vas opuštajući zagrljaj prirode, jedinstveni tradicijski običaji i neodoljivi okusi goranske kuhinje. I jedan sasvim autentičan doživljaj koji će vas nadahnuti i dubinski obnoviti. Više informacija o tradicijskim, uskrsnim običajima,  i prirodnim ljepotama potražite na Facebook stranicama Turističke zajednice Gorskog kotara.

Donosimo vam i nekoliko jedinstvenih uskrsnih recepata koje je ovjekovječila Blažica Sveticki u Kuharici iz bakine škrinjice

Foto: Bllažica Sveticki i Helena Kruljac
Gorski Kotar

Uskršnji nadjev na ravnogorski način

Sastojci:

  • 30 jaja
  • 50-60 dag kruha bez kore
  • 50-60 dag suhe slanine i šunke (malo jednog malo drugog)
  • otprilike  5 dag zelenog dijela od mladog luka
  •  1 žlica masti
  • papar, sol
  • crijevo

Priprema:

Kruh star dan ili dva (bez kore) narezati na kockice. Suho meso narezano na kockice kratko popržiti na masti i ohladiti.  Jaja izmiješati i preliti kruh. Dodati meso i izrezani zeleni dio mladog luka i začine. Sve dobro izmiješati da se sljubi te ostaviti da odstoji neko vrijeme (pola sata-sat). Crijevo namočiti da otpusti i smjesom puniti crijeva ili umotati u tijesto. Treba paziti da se ne prepuni, ne smije prijeći 3/4 crijeva jer se u toku kuhanja crijevo stisne, a smjesa poveća. Staviti kuhati u mlaku vodu kako se crijevo ne bi odmah stisnulo, već postupno. Kako se crijevo napuhava potrebno ga je nekoliko puta probosti iglicom. Tijekom kasnijeg kuhanja voda može zavrijeti. Kuhati dva sata na laganoj vatri. Ako imate višak smjese možete staviti u tijesto (može biti obično tijesto za kruh, mliječni kruh ili uskršnja pogača), Stavite u duboku posudu, ukrasite pletenicama, oblicima… (dajte mašti oduška) i stavite peći u ne prevruću pećnicu (otprilike 160 stupnjeva) na sat- sat i pol, ovisno o pećnici. Provjeravajte s čačkalicom.

Nadjev u tijestu

Sastojci:

Za tijesto:

  • 500 g brašna
  • 25 g svježeg kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 250 ml mlijeka
  • 100 ml jogurta/ili kiselo mlijeko
  • 1 jaje
  • malo soli
  • žumanjak s malo mlijeka za premaz

Za nadjev:

  • dio punjenja od nadjeva
  • ili ako radite samostalno
  • pola štruce starog kruha
  • 5 jaja
  • na masti prepečena šunka/špek
  • luk, začini

Priprema:

U brašnu napraviti udubljenje (na daski ili u većoj posudi), staviti malo mlakog mlijeka, žličicu šećera i izmrvljeni kvasac da se zapjeni.  U posebnoj zdjeli izmiješati jaje, ostatak mlijeka i jogurt. Spojiti sve sastojke i umijesiti mekano tijesto. Ostaviti pokriveno da se diže sat vremena.  Dignuto tijesto premijesiti i odvojiti dio tijesta od kojeg ćete raditi pletenicu i ukrase za vrh tijesta (po želji) .  Tijesto razvaljati na približno 1 cm debljine u oblik pravokutnika, staviti nadjev po sredini dužeg dijela pravokutnika. Nadjev sa svih strana preklopiti tijestom i staviti u kalup tako da je preklopljeni dio na dnu.  Ukrasiti štrucu i premazati žutanjkom u koji ste umiješali malo mlijeka. Peći na laganoj vatri, na 160 stupnjeva, sat do sat i pol (ovisno o pećnici). Probati čačkalicom da li je nadjev pečen.

Foto: Bllažica Sveticki i Helena Kruljac
Gorski Kotar

Slatki uskršnji kruh

Sastojci:

  • 1 kg glatkog brašna 25 g svježeg kvasca
  • 3,5 dl mlijeka
  • 150 g maslaca
  • 6 žumanjaka
  • 200 g šećera
  • limunova kora
  • 1 vanilin šećer
  • 20 g soli
  • 1 dl ruma
  • 100- 150 g grožđica
  • jaje za premaz

Tijesto se može oblikovati u razne oblike i dodavati sastojke po želji

Priprema:

Svi sastojci za slatki kruh trebaju biti sobne temperature prije početka pripreme. Na početku treba razmutiti svježi kvasac u 1,5 dl mlakog mlijeka. Mlijeku dodajte pola žličice šećera i žličicu brašna da bi se kvasac lakše aktivirao. Prosijanom brašnu i dodajte sol. U zasebnoj zdjeli izmiješati žutanjke sa šećerom, dodati vanilin šećer, koricu limuna, rum i na kraju umiješati na sobnoj temperaturi rastopljeni maslac. Umijesiti tijesto dodatkom dignutog kvasca, ostatka mlijeka i smjese jaja. Dobro mijesiti dok ne dobijete sasvim glatku masu. Potom stavite da se diže na toplom dok ne udvostruči volumen.
Premijesiti tijesto i ako želite dodati grožđice sada je trenutak da ih dodate tijestu. Potom staviti još pola sata da se diže. Napraviti tri jednake kugle od tijesta, staviti ih a lim za pečenje, ostaviti pokriveno da se diže još 20 – 30 minuta. Premazati  razmućenim jajem i  oštrim nožem zarezati križ na vrhu. Peći na 170 stupnjeva otprilike 40 minuta.  Osim u poznate tradicionalne oblike, tijesto za slatki kruh možete oblikovati i u zečeve, pletenice ili druge oblike, a često se u tijesto utiskuje i pisanica kao simbol Uskrsa.

Foto: Bllažica Sveticki i Helena Kruljac
Gorski Kotar

Mini pajtice

Mini savijače

Sastojci

  • 50 dag miješano – pola oštro i pola glatko
  • 10-15 dag masti (ili 15 dag maslaca, margarina)
  • 10 dag šećera u prahu
  • 5 žlica kiselog vrhnja (180 gr)
  • 3 žumanjka
  • pola žličice sode ili praška za pecivo
  • ribana limunova korica,
  • vanilin šećer
  • malo soli

za filu od rogača (jedna štruca)

  • 15 dag rogača mljevenog
  • 10 dag šećera
  • 2,5 dcl vrućeg mljeka
  • 1 mala žličica ruma
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat cimeta
  • 1 jabuka naribana za sočnost
  • 1 žlica pekmeza
  • 3 žlice griza
  • snijeg od jednog bjelanjaka

za filu od oraha (jedna štruca)

  • 10 dag oraha za 1 štrucu savijaču (za 3 štruce 30 dag oraha)
  • 10 dag šećera
  • 1 dcl mlijeka vrućeg za pofuriti
  • naribana limunova kora
  • 1 žlica ruma
  • 1 vanilin šećer
  • snijeg od jednog bjelanjaka
  • 1 naribana manja jabuka,
  • 1 žlica pekmeza

za filu od maka (jedna štruca)

  • 10 dag maka mljevenog
  • 1 dl vrućeg mlijeka za pofuriti
  • 5 dag šećera + 1 vanilin šećer
  • 1 žlica ruma
  • malo maslaca
  • grožđice po želji
  • naribana jabuka
  • snijeg od jednog bjelanjaka
  • ako je nadjev još suh po želji  dodati malo meda ili pekmeza

Priprema

Tijesto:
U prosijano (40 dag, a 10 dag ostavimo poslije za razvaljati štruce) brašno sa sodom (praškom za pecivo), dodajte  mast (ili maslac, margarin) , žutanjke šećer  i ostale sastojke, te  umijesite gipko i glatko tijesto. Ostavite ga ili preko noći  na hladnom mjestu da odstoji ili  bar cca 1 sat. Nakon toga tijesto razdijelite na tri loptice..za svaku filu (rogač, mak i orahe) Ako želite samo jednu filu onda sastojke povećajte. Sastojci svake file su za po za jednu štrucu. Razvaljajte tijesto koje je  podijeljeno u tri loptice. Prvi dio tijesta razvaljajte na brašnom posutoj podlozi te filajte  sa ohlađenom filom. Zavijte lagano u savijaču poput rolade. Svaku malo izbodite sa vilicom na par mjesta.. Pecite na 180°C  otprilike 30 minuta.  Ohlađene pospite šećerom u prahu. Primjedba: Mast se za kolače topi se isključivo i posebno s trbuha, ona je bijela kao snijeg i bez mirisa i čuva se za kolače. 

Priprema:

fila od rogača:

Mljeveni rogač, šećer i naribanu limunovu koricu  prelijte kipućim mlijekom. Umiješajte  ostale sastojke.. Od posoljenog bjelanjka istucite snijeg i lagano ga umiješajte u hladni nadjev.

fila od maka:

Mlijeko prokuhati sa šećerom i preliti preko maka, dodati sve ostale sastojke i još jednom prokuhati. Zatim dodati malo naribane jabuke, pekmez, med… Od posoljenog bjelanjka istucite snijeg i lagano ga umiješajte u hladni nadjev..

fila od oraha:

Sve isto kao i kod nadjeva od maka  samo  orahe  i šećer prokuhati i prelit preko oraha. Od posoljenog bjelanjka istucite snijeg i lagano ga umiješajte u hladni nadjev.  Napomena: Ovisno o tome koliko su sitno - krupno samljeveni, mak ili rogač mogu upiti manje ili više mlijeka. Ako su krupno samljeveni upiju više mlijeka.  Dakle, ako je nadjev čvrst, suh i ne da se razmazivati po tijestu treba mu dodati još mlijeka  i malo pekmeza ili naribane jabuke za svježinu nadjeva. Na tijesto koje izbockamo vilicom razmažemo ohlađeni nadjev i savijemo...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr