Gastroglobus

Neodoljivi keksići Bake Mraz za male Djedove goste

Foto: Damir Špehar/PIXELL
Neodoljivi keksići Bake Mraz za male Djedove goste
13.12.2013.
u 19:00
Recept koji je podijelila patuljčica Anđela Zugar
Pogledaj originalni članak

Djede, meni se to mjesto, kako si ono rekao da se zove, Kaštelir, jako sviđa, tamo nije ni previše toplo ni previše hladno, a blizu su ti sve europske zemlje pa se nećeš umoriti dok dijeliš darove. I, znaš, mogli bismo se ondje zaustaviti do Božića...Dio je to priče “Zašto Djed Mraz ima kuću u Kašteliru?” koja je igrala u Kući Djeda Mraza u malom istarskom mjestu Kašteliru.

Projekt koji odiše veseljem, dječjim smijehom, pršti od kreativnosti i dobre volje pokrenule su kreativne žene iz mjesta okupljene pod kapom udruge KreKa – Kreativne Kaštelirke i tamošnja Turistička zajednica. No, osim što u Kući Djeda Mraza, koja je otvorena s prvim danima prosinca, mali posjetitelji uživaju, ondje se i fino jede. Pobrinuli su se za to Baka Mraz i njezini pomoćnici vilenjaci.

Dok se mali posjetitelji zabavljaju, iz njezine kuhinje širi se neodoljivi miris keksića.

Recept zna Anđela Zugar, a osim puno ljubavi, za kaštelirske čarobne keksiće potrebno je: 1 kg brašna, 40 dag šećera, 30 dag svinjske masti, prstohvat soli, 2 praška za pecivo, 2 vanilije i 5 jaja. Od svih sastojaka valja pažljivo umijesiti fino tijesto, ostaviti da malo odmori pa uz nekoliko malih ručica vrijednih pomoćnika razvaljati ga na pobrašnjenoj podlozi.

Najbolji uz šalicu toplog mlijeka i čitanje bajki i slikovnica

Vrijedne ručice malih pomoćnika najvažnije su kada treba oblikovati keksiće. Limenim rezačima u oblicima božićnih ukrasa tijesto se reže i oblikuju se anđeli, kugle, konjići, zvijezde... Keksiće složite na pekač pokriven papirom za pečenje, pospite po želji s malo krupnog šećera koji će se zalijepiti za tijesto te pecite u zagrijanoj pećnici. Prije no što porumene, svega nekoliko minuta nakon što se kućom razlije neodoljiv miris – pečeni su.

Kolačiće ili, kako ih u Kući Djeda Mraza zovu, biškote izvadite, ohladite, složite na tanjurić i servirajte uz šalicu toplog mlijeka. Ako ih uspijete sačuvati da svi ne budu pojedeni već iste večeri, dobro bi bilo da ih spremite u suhu kutiju koju ste obložili pakpapirom. Uz njih možete složiti pokoju suhu smokvu i lovorov listić kako bi povukli aromu. Za one malo veće goste, ali samo za one koji vjeruju u Djeda Mraza, ovakve kolačiće možete napraviti uz dodatak rakije od ruže ili malo ruma, a sjajna su grickalica uz kuhano vino ili toplu rakiju.

U društvu klinčića, anisa, badema i papra

Dok se najmlađi slade keksićima nježna okusa, sam Djed Mraz voli nešto aromatičnije izdanje pa u isto tijesto možete umiješati začine koje ste usitnili u mlincu za kavu – cimet, klinčiće, zvjezdasti anis i nekoliko zrna papra. Bademe dodajte na kraju kako bi ostali krupno mljeveni. Možete ih kratko i prepržiti.

U slast!

>>Jeste li ikad jeli kolač od tikvica? Ovaj morate probati

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.