Djede, meni se to mjesto, kako si ono rekao da se zove, Kaštelir, jako sviđa, tamo nije ni previše toplo ni previše hladno, a blizu su ti sve europske zemlje pa se nećeš umoriti dok dijeliš darove. I, znaš, mogli bismo se ondje zaustaviti do Božića...Dio je to priče “Zašto Djed Mraz ima kuću u Kašteliru?” koja je igrala u Kući Djeda Mraza u malom istarskom mjestu Kašteliru.
Projekt koji odiše veseljem, dječjim smijehom, pršti od kreativnosti i dobre volje pokrenule su kreativne žene iz mjesta okupljene pod kapom udruge KreKa – Kreativne Kaštelirke i tamošnja Turistička zajednica. No, osim što u Kući Djeda Mraza, koja je otvorena s prvim danima prosinca, mali posjetitelji uživaju, ondje se i fino jede. Pobrinuli su se za to Baka Mraz i njezini pomoćnici vilenjaci.
Dok se mali posjetitelji zabavljaju, iz njezine kuhinje širi se neodoljivi miris keksića.
Recept zna Anđela Zugar, a osim puno ljubavi, za kaštelirske čarobne keksiće potrebno je: 1 kg brašna, 40 dag šećera, 30 dag svinjske masti, prstohvat soli, 2 praška za pecivo, 2 vanilije i 5 jaja. Od svih sastojaka valja pažljivo umijesiti fino tijesto, ostaviti da malo odmori pa uz nekoliko malih ručica vrijednih pomoćnika razvaljati ga na pobrašnjenoj podlozi.
Najbolji uz šalicu toplog mlijeka i čitanje bajki i slikovnica
Vrijedne ručice malih pomoćnika najvažnije su kada treba oblikovati keksiće. Limenim rezačima u oblicima božićnih ukrasa tijesto se reže i oblikuju se anđeli, kugle, konjići, zvijezde... Keksiće složite na pekač pokriven papirom za pečenje, pospite po želji s malo krupnog šećera koji će se zalijepiti za tijesto te pecite u zagrijanoj pećnici. Prije no što porumene, svega nekoliko minuta nakon što se kućom razlije neodoljiv miris – pečeni su.
Kolačiće ili, kako ih u Kući Djeda Mraza zovu, biškote izvadite, ohladite, složite na tanjurić i servirajte uz šalicu toplog mlijeka. Ako ih uspijete sačuvati da svi ne budu pojedeni već iste večeri, dobro bi bilo da ih spremite u suhu kutiju koju ste obložili pakpapirom. Uz njih možete složiti pokoju suhu smokvu i lovorov listić kako bi povukli aromu. Za one malo veće goste, ali samo za one koji vjeruju u Djeda Mraza, ovakve kolačiće možete napraviti uz dodatak rakije od ruže ili malo ruma, a sjajna su grickalica uz kuhano vino ili toplu rakiju.
U društvu klinčića, anisa, badema i papra
Dok se najmlađi slade keksićima nježna okusa, sam Djed Mraz voli nešto aromatičnije izdanje pa u isto tijesto možete umiješati začine koje ste usitnili u mlincu za kavu – cimet, klinčiće, zvjezdasti anis i nekoliko zrna papra. Bademe dodajte na kraju kako bi ostali krupno mljeveni. Možete ih kratko i prepržiti.
U slast!