obavezno ih promijenite

Nesigurni su i česta meta kriminalaca: Ovo su najčešće korišteni PIN-ovi

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Od 16. siječnja opet plaćanje naknade na bankomatima drugih banaka
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Zagreb: Prvi radni dan u 2023. godini nakon uvođenja eura
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Veliki broj bankomata u Šibeniku izvan funkcije zbog promjene valute
11.10.2024.
u 14:30
Pogledaj originalni članak

Četiri znamenke koje svakodnevno koristimo kao PIN za svoje kartice svima su dobro poznate. Iako se sve veći broj ljudi okreće plaćanju putem mobitela, koristeći pritom otisak prsta ili PIN za otključavanje, poznavanje PIN-a kartice i dalje je ključno za provođenje različitih transakcija – bilo da koristite internetsko bankarstvo, POS terminale ili bankomate. No, jeste li znali da postoje određene kombinacije brojeva koje su učestalije od drugih, što ih čini lakšim za pogađanje? Prema istraživanju koje je proveo Nick Berry iz tvrtke Data Genetics, najpopularniji PIN na svijetu još uvijek je ‘1234’, kako prenosi Zimo.

Iako se na prvu čini da kombinacija kartičnog broja i četveroznamenkastog PIN-a pruža dovoljno sigurnosti, kibernetički kriminalci pokazuju da to nije uvijek slučaj. Iako postoji čak deset tisuća mogućih kombinacija, korisnici koji biraju najčešće brojeve znatno olakšavaju posao hakerima. Opće je poznato da se za PIN ne bi smjele koristiti uobičajene kombinacije poput datuma rođenja ili četiri ista broja, ali upravo su takve kombinacije najčešće među korisnicima.

Unatoč brojnim upozorenjima, ‘1234’ i dalje drži prvo mjesto kao najčešće korišteni PIN, čineći čak 11 posto svih analiziranih PIN-ova. Odmah iza njega slijede ‘1111’, ‘0000’ i ‘1212’". Među ostalim čestim kombinacijama nalaze se ‘7777’, ‘1004’, ‘2000’, ‘4444’, ‘2222’ i ‘6969’.

Zašto je ovo važno? Korisnici s ovakvim PIN-ovima izlažu se većem riziku, jer bi hakerima bilo potrebno samo 61 pokušaj da pogode trećinu svih analiziranih PIN-ova. Čak i s pet pokušaja, haker bi mogao otkriti 20 posto PIN-ova. Istraživanje je također pokazalo koji su PIN-ovi najmanje korišteni. Primjerice, kombinacija ‘8068’ pojavila se samo 25 puta u bazi od 3,4 milijuna analiziranih PIN-ova.

Ostale rijetke kombinacije uključuju ‘8093’, ‘8398’, ‘7638’, ‘8428’ i ‘8285’. Ako se vaš PIN nalazi na ovoj listi manje korištenih kombinacija, imate veće šanse da ga hakeri neće pogoditi. Međutim, ako je vaš PIN na popisu najčešćih kombinacija, možda je vrijeme da razmislite o njegovoj promjeni. Mnoge banke omogućuju promjenu PIN-a putem internetskog bankarstva ili na bankomatu, pa bi bilo mudro provjeriti opcije kod svoje banke.

Koji PIN odabrati? Važno je da kombinacija brojeva bude nasumična, ali i da ima smisla za vas kako biste je lakše zapamtili. Jedan od savjeta je odabrati kombinaciju koja tvori riječ koju lako možete upamtiti. Oni stariji sjećaju se vremena kada su SMS poruke pisane pomoću više pritisaka na tipke kako bi se došlo do određenog slova. Taj princip možete primijeniti i pri odabiru PIN-a na bankomatu, gdje uz brojeve često stoje i slova. Na primjer, ako odaberete riječ ‘DANI’, PIN bi mogao biti ‘3264’, ili ako želite riječ ‘ZIMO’, to može biti ‘1466’.

Bitno je da odabrana riječ bude lako pamtljiva kako ne biste naišli na poteškoće pri korištenju kartice. Stručnjaci također preporučuju povremenu promjenu PIN-a kako biste dodatno povećali sigurnost. I naravno, PIN ne biste trebali dijeliti s drugima niti ga upisivati na nesigurnim mjestima.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.