Dvogodišnja biljka nježnih cvjetova sadrži klorofil koji ubija bakterije odgovorne za loš zadah pa ga valja žvakati svakodnevno.
Sirovi peršin bogat je vitaminom C pa pomaže pri slabokrvnosti jer olakšava apsorpciju željeza. Žvakanjem peršina riješit ćete se neugodnog zadaha iz usta ako neugodan miris nije prouzročen nekim ozbiljnijim bolestima. Peršin sadrži klorofil pa se preporučuje nekoliko minuta žvakati nekoliko listića svježe ubranog peršina nakon pranja zubi i ispiranja.
Pomaže kod prejedanja jer ublažava nadutost i dispepsiju te potiče izlučivanje tekućine toksina iz organizma. Čaj od peršina opušta i ublažava glavobolje, migrene, astmu, grčeve u trbuhu i iritaciju mjehura. Savjetuje se dojiljama kad im otiču grudi. Ne treba ga zakiseljavati. Sok od svježeg peršina može se rabiti lokalno protiv zubobolje.
Dobar je i za pobačaje...