nemojte da 'vrti uzalud'

Nikako se ne možete rashladiti ventilatorom? Možda radite ove pogreške

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
14.08.2024.
u 10:30
Pogledaj originalni članak

Ljeto je divno kada ste na odmoru ili uživate u osvježavajućem piću u dvorištu kafića. No, situacija je sasvim drugačija kad se nalazite u vrućem i zagušljivom domu ili uredu. Kvalitetan ventilator može znatno olakšati boravak u takvim uvjetima, omogućujući vam da se ohladite i smanjite znojenje. Međutim, važno je znati kako, kada i gdje koristiti ventilator kako biste iz njega izvukli maksimum, piše Which?. Evo pet čestih pogrešaka koje trebate izbjegavati kako biste optimalno iskoristili svoj ventilator:

Ne razmišljate o pozicioniranju ventilatora: Možda niste razmislili o tome da postavite ventilator pored prozora kako bi uvlačio hladniji zrak izvana ili koristili dva ventilatora za stvaranje propuha. Obje metode mogu biti vrlo učinkovite, ako ih pravilno primijenite. Ako je vanjski zrak hladniji od unutarnjeg (obično navečer), postavite ventilator pored otvorenog prozora, usmjeren prema unutra, kako bi uvukao hladan zrak u prostoriju. Ako imate još jedan prozor otvoren na suprotnoj strani, ventilator usmjeren prema njemu može izbaciti vrući zrak van. Izbjegavajte ovu metodu ako je vani toplije nego unutra, jer ćete samo unijeti još više toplog zraka.

Prethodno rashlađivanje sobe ili ostavljanje ventilatora uključenog preko noći: Može se činiti logičnim uključiti ventilator u spavaćoj sobi prije spavanja kako bi rashladio prostoriju, ali time zapravo trošite energiju. Ventilatori ne hlade zrak – oni samo pokreću zrak, pomažući pri hlađenju vašeg tijela. Ako niste u prostoriji, nema smisla ostaviti ventilator uključen. Osim toga, iz sigurnosnih razloga ne preporučuje se ostavljati ventilator uključen preko noći ili dok ste vani. Neki ljudi također primjećuju da im ventilator isušuje kožu, usta i nosne kanale, a buka može ometati san. Ako je potrebno, odaberite ventilator s timerom koji će se isključiti nakon određenog vremena.

Zanemarivanje čišćenja prostora prije postavljanja ventilatora: Preporučljivo je obrisati prašinu i usisati prije nego što postavite ventilator za ljeto. Ventilator će cirkulirati zrak po prostoriji, a s njim i svu prašinu i pelud koji su u zraku – što nije idealno ako patite od alergija. Ventilator sam po sebi može skupljati prašinu dok nije u uporabi, koja će se raspršiti po prostoriji kad ga uključite. Ako koristite ventilator prvi put nakon dužeg perioda, očistite ga prije uporabe. Upute za čišćenje razlikuju se ovisno o proizvođaču, ali obično uključuju brisanje površina mekom, suhom krpom. Ako vaš ventilator ima mogućnost otvaranja radi čišćenja, pazite da ne oštetite lopatice ili da tekućina ne uđe u motor.

Stavljanje leda ili hladne vode ispred ventilatora: Neki preporučuju postavljanje posude s ledom ili hladnom vodom ispred ventilatora kako bi dodatno rashladili prostoriju. Ova metoda može djelovati, ali nije dugoročno rješenje osim ako nemate stalnu zalihu leda. Na ovaj način, ventilator može funkcionirati poput klima uređaja, gdje led apsorbira toplinu iz zraka. Ako želite isprobati ovu metodu, napunite posudu ledom i postavite ventilator tako da zrak struji preko nje. Iako ovo nije zamjena za pravi klima uređaj, jeftinija je i ekološki prihvatljivija opcija.

Odabir pogrešne vrste ventilatora: Postoje dvije glavne vrste ventilatora: stolni ventilatori i ventilatori na postolju. Stolni ventilatori su dizajnirani za hlađenje pojedinaca koji se nalaze neposredno uz njih, dok su ventilatori na postolju dizajnirani da pokriju cijelu sobu. Ako dijelite radni prostor s nekim, možda će vam trebati dva stolna ventilatora ili jedan veći ventilator na postolju kako biste osigurali optimalno hlađenje. Pripazite da odaberete odgovarajući ventilator za svoje potrebe, jer nitko ne želi provesti ljeto boreći se za hladan zrak.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.