samo u kanadi

Novi gastronomski hit: Vino od rajčica

Foto: pascal mische/AFP
Novi gastronomski hit: Vino od rajčica
06.08.2012.
u 13:16
U svojoj vinariji Miche proizvodi dvije vrste vina – suho vino i zrelo vino koje mnogi uporeduju sa slatkim Pineau des Charentesom...
Pogledaj originalni članak

 

Belgijac Pascal Miche (40) već tri godine proizvodi vino od rajčica prema tajnom obiteljskom receptu koji se prenosio s koljena na koljeno čak četiri generacije. Dakle, vino nije novitet, ali je bivši mesar neobično alkoholno piće prvi uspio komercijalizirati. Danas prodaje oko 34 tisuće butelja ovog aperitivnog vina godišnje.

– Želio sam završiti ono što je započeo moj pradjed još 1930-ih godina u Belgiji – govori Miche čiji se vinograd nalazi u Quebecu, u mjestu Charlevoixu, oko 400 kilometara sjeveroistočno od Montreala. U njemu je zasađeno 6200 stabljika rajčica. Proizvodi dvije vrste vina – suho vino i zrelo vino koje mnogi uporeduju sa slatkim Pineau des Charentesom, piše thedrinkbusiness

Miche je u Kanadu stigao prije sedam godina i kaže da je oduvijek imao u planu proizvoditi vino svog pradjeda. No da bi svoje piće nazvao vinom, Belgijac je prvo morao uvjeriti vlasti da je rajčica – voće, što su mu srećom botaničari i potvrdili, najviše zbog toga što u sebi sadrži sjemenke biljke. Ipak, Miche svoje piće samo u sjevernoj Americi može nazivati vinom, teškoća bi mogao imati ako ga poželi izvesti u Europu jer se na europskom kontinentu vinom nazivaju samo alkoholna pića napravljena od fermentiranog soka grožđa.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MI
mightymraz
16:29 06.08.2012.

vino se radi od grozda i to je to...ovo nije grozde tako da ovo nije vino...tako da ga ja piti necu.